Potrivit unui nou studiu, deficitul de lucrători din Germania a atins un nivel record. Numărul locurilor de muncă vacante neocupate a crescut cu peste 30% de la an la an, în timp ce nivelul șomajului este în scădere, arată studiul realizat de Centrul de competență pentru asigurarea lucrătorilor calificați (KOFA) al IW.
În 2022, în Germania erau oferite 1,3 milioane de locuri de muncă pentru profesioniști sau calificați. În jur de 630.000 dintre acestea - aproape 50% - nu aveau lucrători care să le ocupe, potrivit Euronews Travel.
Astfel de roluri ar fi de obicei ocupate de lucrători din alte state membre ale UE. Cu toate acestea, la fel ca Germania, multe dintre aceste țări se confruntă cu îmbătrânirea și scăderea populației.
Prin urmare, Germania se îndreaptă spre țări terțe pentru a acoperi deficitul de forță de muncă calificată - un lucru care va avea o "importanță strategică", potrivit grupului de reflecție al Institutului german pentru afaceri internaționale și de securitate.
Cum speră Germania să atragă lucrători calificați?
Ca urmare a unui deficit tot mai mare de forță de muncă, țara este "în căutarea unor oameni care au chef să vină în Germania pentru a-și aduce abilitățile, experiența și pasiunea", spune ministrul economiei și climei, Robert Habeck.
Pentru a atrage acești lucrători străini calificați, Germania își simplifică sistemul de imigrație. Planurile pentru un nou sistem de vize bazat pe puncte ar putea facilita transferul lucrătorilor calificați în această țară.
În cadrul unui summit privind forța de muncă calificată organizat anul trecut, guvernul german a subliniat, de asemenea, că formarea academică și cea profesională sunt la fel de importante.
Ce domenii duc lipsă de lucrători calificați în Germania?
Potrivit studiului KOFA, în Germania, deficitul de lucrători calificați este cel mai pronunțat în domeniile sănătății, asistenței sociale, asistenței medicale și educației. În aceste domenii, o medie de 60% din roluri nu au candidați cu calificări adecvate.
Meseriile din domeniul construcțiilor, inclusiv arhitectura, topografia și tehnologia construcțiilor, sunt, de asemenea, grav afectate de lipsa de lucrători calificați, potrivit KOFA, la fel ca și industria prelucrătoare, producția și extracția de materii prime.
De asemenea, există un deficit de forță de muncă calificată în domeniile: drept, contabilitate și management; știință și IT; inginerie; transport și logistică; turism și ospitalitate.
Meșteșugarii calificați, inginerii electricieni și profesioniștii din domeniul alimentației au fost, de asemenea, evidențiați ca fiind muncitori doriți pe canalul YouTube "Make it in Germany" al guvernului, anul trecut, pe care Habeck a subliniat: "Primim cu bucurie oameni din toată lumea".
O altă ocupație foarte căutată, listată pe site-ul guvernului, include medicii. Anterior, a fost raportată o lipsă de lucrători în metalurgie.
Germania vrea să elimine obstacolele birocratice pentru lucrătorii migranți calificați
În noiembrie 2021, Germania a anunțat că intenționează să permită pentru prima dată dubla cetățenie pentru oamenii din afara UE. Anterior, acest lucru era permis doar în circumstanțe foarte specifice.
De asemenea, s-a angajat să simplifice procesul de solicitare și a lăsat să se înțeleagă că va reduce perioada de timp în care cineva trebuie să locuiască în Germania înainte de a solicita cetățenia.
Măsura face parte din planul Germaniei de a moderniza legislația privind imigrația și de a elimina obstacolele birocratice pentru a asigura un acces mai ușor pe piața muncii din Germania.
Eliminarea birocrației nu este singura atracție a Germaniei. Habeck evidențiază condițiile bune de muncă, salariile mari, oportunitățile de formare profesională, calitatea ridicată a vieții, educația accesibilă și conducerea democratică a țării ca fiind motive pentru a lua în considerare posibilitatea de a se muta acolo.
Cererile de cetățenie ar putea fi, de asemenea, accelerate ca parte a strategiei de a păstra lucrătorii migranți.
Deși acest lucru nu a fost confirmat încă, unele rapoarte sugerează că migranții calificați ar putea fi în curând eligibili pentru cetățenia germană în doar trei ani, dacă vor absolvi un curs de integrare sau dacă vor demonstra că au cunoștințe de limbă de nivel B1 (mediu inferior). Acest lucru este comparat cu cei cinci ani actuali, sau opt ani fără cursul de integrare.
Prin simplificarea recunoașterii calificărilor profesionale și prin simplificarea procedurilor de obținere a vizelor și a cetățeniei, țara speră să atragă și să păstreze o forță de muncă străină solidă.