Devansarea alegerilor prezidențiale cu două luni deschide o veche discuție despre posibilitatea ca actualul președinte să ocupe o funcție europeană la nivel înalt. În vară se reconfigurează instituțiile de la vârful Uniunii Europene, iar Klaus Iohannis și-ar dori una dintre funcțiile-cheie. Totul depinde însă de rezultatul alegerilor europarlamentare, care ar putea da forță de negociere României.
După alegerile europene din iunie, toate funcțiile înalte de la nivel european vor rămâne libere. Actuala președintă a Comisiei Europene, Ursula von Der Layen, și-a anunțat deja intenția de a obține un nou mandat în fruntea executivului comunitar, iar președintele Klaus Iohannis, parte a aceleiași mari familii politice europene, și-a manifestat susținerea pentru ea. Pentru toate celelalte funcții europene, însă, urmează negocieri.
Klaus Iohannis, președintele României, pe 07.02.2024: Ar fi inadmisibil ca aici o poziție să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea de est. Sper că, de data asta, această eroare să nu se mai producă. Ar fi bine pentru Uniune să se înțeleagă alegerea pentru lege, lider și trebuie să se facă și ținând cont de criteriul regional. Este bine să avem persoane din vechea Europă, din est.
Potrivit unor surse din coaliție, Klaus Iohannis vizează o poziție de vicepreședinte al Comisiei Europene.
Radu Magdin, analist de politică externă: Dumnealui nu a comunicat până acum în plan european, la un nivel la care alți candidați care se anunță pentru asemenea poziții o fac, cum este, de exemplu, dna. prim-ministră a Estoniei. Deci, lucrurile se joacă, există posibilități, dar depinde de ponderea familiei politice și depinde de greutatea României în negocieri, în lunile următoare.
În același timp, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen vrea să creeze un nou post de comisar european pentru apărare și sugerează că i-ar putea reveni unei țări din Europa de Est.
O altă funcție pentru care s-a vehiculat numele lui Klaus Iohannis este cea de președinte al Consiliului European. În acest moment, este ocupată de belgianul Charles Michel, care își termină mandatul în luna decembrie.
Marcel Ciolacu, premierul României: Aș fi mândru ca român, ca președintele României să ocupe o funcție politică la nivel mare, cum aș fi, de altfel, mândru pentru orice român.
Sondajele arată că alegerile pentru viitorul Parlament European vor fi câștigate de marea familie a Partidului Popular European. Așadar, PPE va avea ca primă opțiune pentru alegerea președintelui Comisiei Europene. Socialiștii vor avea, deci, a doua opțiune și ar fi vorba despre poziția de președinte al Consiliului European.