De la camera obscură, la fotografii generate de inteligența artificială, arta de a imortaliza o amintire a ajuns la îndemâna tuturor. Experții spun că fluxul mare de imagini pe care le vedem zilnic permite descoperirea de noi talente mult mai ușor, dar și că tinerii pot să cadă într-o plasă a rețelelor sociale cu imagini care de multe ori nu reflectă realitatea.
Dacă o imagine valorează cât o mie de cuvinte, cât valorează într-o eră în care oricine poate să se numească fotograf? E simplu. Avem tot timpul telefonul la îndemână. Pentru fotograful Vlad Eftenie, chiar dacă societatea evoluează, imaginea rămâne totuși cel mai important mijloc de expresie.
Vlad Eftenie, fotograf: ”Dacă la un moment dat presa sau imaginile erau accesibile doar profesioniștilor, și tu le primeai așa cum ei ți le dădeau, de la un moment dat, uite spun anii 80, mă refer și la aparatul polaroid, oamenii au început să-și producă singuri informația și să o împărtășească cu ceilalți. Ei, asta se întâmplă și astăzi cu telefoanele mobile.”
Un filtru poate schimba realitatea
În urmă cu 200 de ani, a face o fotografie însemna un efort de a imortaliza un moment în timp. Nu oricine avea acces la asta. Acum, cu toții știm ce au mâncat prietenii noștri sau ce mai fac patrupedele lor. Iar de cele mai multe ori, un filtru ne schimbă realitatea.
Femeie: ”Mi se pare că unele filtre au început să strice deja societatea deoarece formează insecurități pentru anumitele persoane și acest lucru dăunează foarte rău atât generațiilor mai tinere, cât și pentru generațiile viitoare.”
Femeie: ”Înainte fotografia era mult mai reală, adică oamenii erau așa cum erau ei. Acum toată lumea se schimbă, poți să-ți pui foarte ușor un filtru și viața nu e așa cum pare.”
Vlad Eftenie, fotograf: ”Trăim într-o lume a unor repere false. Fiecare vrea să fie ca altcineva. Și asta nu e neapărat o problemă dată de rețelele de socializare. Stând de vorbă cu foarte mulți oameni, mi-am dat seama că ei tot timpul regretă la ei înșiși exact ceea ce îi face particulari și personali. În goana de a fi perfect de a lăsa imaginea că tu trăiești o viață ideală, te îndepărtezi de tine însuți.”
Studiile arată că adolescenții care folosesc rețele de socializare pot să aibă un nivel mai mare de depresie și anxietate și că pozele editate pot să le afecteze stima de sine.