Fostul director CIA, David Petraeus, a acordat un interviu pentru Euronews Albania, în care a discutat despre recentul război dintre Israel și Palestina, declanșat pe 7 octombrie și soldat cu sute de victime, printre care și copii.
David Petraeus a subliniat importanța neutralizării organizației Hamas, subliniind că aceasta nu pare dispusă la negocieri sau la încheierea unor acorduri. El a adăugat că Israelul trebuie să aibă un plan clar pentru gestionarea situației în Gaza după încheierea conflictului.
”Sunt de acord cu conducerea Israelului că Hamas trebuie să fie distrus. Este vorba despre un grup extremist care nu pare să fie dispus la negocieri sau la acorduri. Ei trebuie neutralizați. Israelul pare să aibă deja un plan în această direcție. Totuși, cred că ar fi benefic ca Israelul să anunțe un plan post-conflict pentru administrarea Gaza. Acest război a luat vieți nevinovate”, a declarat Petraeus.
Fostul director CIA a subliniat că, în luptele desfășurate în zonele urbane vor exista inevitabil și victime în rândul civililor, acest lucru fiind una dintre cele mai grave urmări ale oricărui tip de conflict armat.
”Acestea fiind spuse, vor exista pierderi de vieți, vor muri civili nevinovați, este inevitabil. Există pagube evidente la nivelul infrastructurii civile, operațiunile urbane sunt foarte distructive. Cred că trebuie să ne amintim că vina pentru toate acestea, pentru cea mai recentă operațiune, aparține în totalitate grupării Hamas, care a ucis peste 1400 de civili israelieni nevinovați și a făcut acest lucru într-un mod deosebit de barbar, oribil și de nedescris”, a subliniat Petraeus.
Iranul nu se va angaja într-un atac direct cu SUA
Legat de sprijinul Iranului acordat grupării Hamas, fostul director CIA, a concluzionat că aceasta va fi singura modalitate prin țara va sprijini conflictul. Acesta a explicat că Iranul se va limita doar la a furniza echipamente și a oferi instruire grupării palestiniene, dar nu se va angaja într-un atac direct la adresa SUA. Petraeus a subliniat că acest model se repetă și în cazul altor organizații precum Hezbollah din Libanul de Sud și al altor grupuri din regiune.
”Iranul oferă în mod clar echipamente, instruire, finanțează diverse grupuri, dându-le muniție. În unele cazuri chiar îi dirijează. Dacă lucrurile stau astfel, aceste grupuri vor fi lovite și mai puternic decât în 2006. Nu cred că Iranul va încerca un atac direct împotriva SUA. Prin urmare, ei au încercat întotdeauna să facă acest lucru prin intermediul unor entități externe în Gaza, Liban, Irak și Siria”, a concluzionat David Petraeus.