Rușii au încetat să mai furnizeze servicii militare pentru Armenia. Trupele ruse s-au retras de pe aeroportul Zvartnosts, din Erevan, acolo unde se aflau în calitate de polițiști de frontieră, de la căderea URSS, după acordul semnat în 1992.
Forțele armate ruse au plecat din Armenia
Retragerea grănicerilor a avut loc mai devreme decât termenul prevăzut, care era stabilit de câteva luni pentru data de 1 august, conform agenției spaniole EFE. Această mutare scoate la iveală tensiunile tot mai mari dintre Armenia și Rusia, în contextul războiului din enclava Nagorno Karabah, câştigat de Azerbaidjan.
Trupele ruse se aflau prezente în mai multe regiuni din Armenia, iar numărul lor a crescut după războiul din 2020, din Nagorno Karabah, enclavă disputată de Armenia și Azerbaidjan.
De-a lungul timpului, armenii au criticat faptul că Rusia, care era pincipalul aliat militar, nu prea și-a făcut simțit ajutorul atunci când trupele azere au pătruns în Armenia. În consecință, din cauza deteriorării relațiilor, această problemă a retragerii trupelor ruse din Armenia a fost ridicată public în februarie, de preşedintele Adunării Naţionale a Armeniei, Alen Simonian: "S-a demonstrat de mai multe ori că ei nu au protejat Armenia şi chiar au făcut tot posibilul pentru a face aceste frontiere mult mai vulnerabile".
În martie, guvernul de la Erevan a solicitat oficial retragerea trupelor ruse și a spus că Armenia nu are nevoie de Rusia pentru a-și proteja frontierele și că propriul personal este suficient de bine pregătit să facă acest lucru.
"Serviciul Naţional de Securitate al Armeniei a luat măsurile necesare pentru a atrage forţe suplimentare pentru controlul adecvat al frontierei la Zvartnots, în vederea retragerii grănicerilor din Rusia", a fost anunțul autorităților armene, în urmă cu câteva zile.
Notificarea făcută de armeni a fost confirmată de partea rusă, prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timp ce Ministerul rus de Externe a spus că armenii riscă să "provoace daune ireparabile" relaţiilor bilaterale şi să pună în pericol securitatea Armeniei.
Conform documentului semnat în 1992, forţele ruse sunt dislocate la graniţa cu Turcia şi Iran, acolo unde vor rămâne și după retragerea rușilor de pe aeroport şi din regiunile de graniţă cu Azerbaidjan.
În 2013, un document oficial arăta că sunt 4.500 de militari ruși în Armenia.