Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE va începe discuțiile cu Armenia privind călătoriile fără viză

Uniunea Europeană a decis să deschidă dialogul privind liberalizarea vizelor cu Armenia. Consiliul UE a declarat pe site-ul său că blocul a decis să deschidă negocierile privind vizele cu Erevan, precum și să ofere 10 milioane de euro (10,89 milioane de dolari) sub formă de ajutor pentru armata armeană, potrivit Reuters.

În ultimele luni, Armenia s-a grăbit să construiască legături cu țările occidentale, în contextul deteriorării rapide a relațiilor cu Rusia, aliatul său din tratat, pe care oficialii armeni au acuzat-o că nu a reușit să o protejeze de Azerbaidjan, vecinul și rivalul său de lungă durată.

Ministrul armean de externe, Ararat Mirzoyan, a declarat: „Aceasta este o etapă foarte importantă în aprofundarea parteneriatului dintre Armenia și UE, bazat pe valori și principii comune”.

Liberalizarea vizelor ar permite armenilor să efectueze vizite scurte în țările din zona Schengen a UE - care nu are frontiere interne - fără a avea nevoie de viză. Mai multe alte țări post-sovietice, inclusiv Moldova, Ucraina și Georgia, vecina Armeniei, au beneficiat de astfel de regimuri.

În declarația sa, Consiliul a afirmat că regimul fără vize va fi introdus numai după ce Armenia va îndeplini anumite „criterii de referință”. Presa armeană a raportat că procesul ar putea dura mai mulți ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE