Imagini recente din satelit arată masarea unor noi echipamente militare la granița dintre Belarus și Ucraina. Mulți experți consideră că acesta este un semn că Belarus va deveni probabil următorul front al războiului dintre Rusia și Ucraina. Sosirea acestor echipamente noi la graniță a determinat guvernul ucrainean să ia în serios scenariul unei noi ofensive care ar putea fi lansată dinspre nord la începutul anului 2023.
Belarus, o țară adesea descrisă drept ultima dictatură din Europa, și-a ținut în mare parte armata departe de războiul din Ucraina. Totuși, există tot mai multe indicii că acest lucru s-ar putea schimba în viitorul apropiat. Serviciile de informații ucrainene și occidentale au depistat o creștere a numărului de trenuri care transportă soldați și echipamente militare către orașul Brest, în sud-vestul Belarusului, aproape de granița cu Polonia. Potrivit agenției ruse de știri Interfax, trupele ruse din Belarus vor efectua în curând exerciții tactice.
Riscuri pentru Lukașenko
Un fost locotenent-colonel din cadrul forțelor de operațiuni speciale din Belarus („Artiom” – nume fictiv) care a dezertat în Europa, a vorbit cu Foreign Policy sub protecția anonimatului. Acesta a declarat că desfășurarea de trupe belaruse în Ucraina ar fi un risc pentru președintele Aleksandr Lukașenko. „Lukașenko face tot posibilul să nu trimită militari în Ucraina. El înțelege că singurele persoane care îl pot menține la putere sunt armata și serviciile de securitate. Dacă se vor duce în Ucraina, fie vor muri, fie vor fi răniți, iar acest lucru ar putea fi un dezastru pentru el”, a declarat acesta. „Lukașenko este la mila lui Putin”, a mai adăugat acesta.
Cei mai mulți sunt de acord că Lukașenko este reticent în a-și trimite propriile trupe să lupte în Ucraina din cauza situației precare de securitate din țară. În 2020 au avut loc proteste masive în Belarus, iar acestea au fost reprimate brutal, la ordinele lui Lukașenko. Hanna Liubakova, expert la Atlantic Council, a declarat că eventualele pierderi înregistrate în Ucraina ar putea crea și mai multă instabilitate în Belarus.
„Pierderile vor crea nemulțumiri în țară. Știm, din sondaje, că o mare parte a societății este împotriva desfășurării de trupe în Ucraina. Acest lucru ar fi greu de justificat din punct de vedere politic”, a spus ea. „Armata din Belarus este formată din recruți, tineri care nu ocupă poziții înalte. Ei nu sunt motivați să lupte. Dacă trupurile lor neînsuflețite se întorc în Belarus, ar putea începe proteste. Este greu de evaluat cât de mari ar fi acestea, dar ar fi un factor destabilizator pentru Lukașenko”, a mai completat aceasta.
Peste 30.000 de militari, pregăți în Belarus
Estimările privind numărul de trupe aflate în prezent la graniță variază foarte mult, dar comandanții militari din Ucraina spun că se pregătesc pentru peste 30.000 de soldați, inclusiv întăriri rusești. Liubakova a declarat că forțele belaruse reprezintă doar o fracțiune din această cifră. „La începutul războiului, aveam mai multe batalioane care erau pregătite de luptă și care totalizau aproape 10.000 de oameni. Evident, acest lucru nu este suficient pentru a afecta Ucraina, dar pentru Lukașenko, pierderea acestora ar putea fi o problemă”, a spus ea.
Vadzim Kabanchuk, comandantul adjunct al Regimentului Kastus Kalinouski - un regiment de voluntari belaruși din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei - crede că Belarusul va intra în curând în război. „Opt din 10 oameni din armată nu vor să lupte în acest război. Dacă vor intra în Ucraina, armata se va destrăma. Ei se vor preda, vor dezerta de partea noastră. Lukașenko știe acest lucru, așa că încearcă să evite acest scenariu. Acestea fiind spuse, cred că acest conflict va escalada, inclusiv prin mobilizarea completă și implicarea armatei din Belarus”, a declarat el.
În ciuda acestui fapt, regiunea de frontieră puternic minată va fi greu de traversat de către trupele belaruse fără să se înregistreze un număr mare de victime. Liubakova a declarat că un atac imediat este puțin probabil, dar nu este complet exclus: „Nu cred că atacul imediat este posibil pentru că nu există suficiente trupe pregătite să atace. Dar, din nou, multă lume s-a înșelat în februarie anul trecut, iar pentru Putin, ocuparea Kievului este un pas logic din punct de vedere militar. Cea mai rapidă cale de a ajunge la Kiev este prin Belarus”.