Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Flacăra olimpică, pentru prima dată purtată în aer, la JO 2024. Cum funcționează balonul și cât timp va fi ridicat

În semn de omagiu adus fraților Montgolfier, flacăra olimpică de la Paris 2024 este, pentru prima dată, purtată în aer și iluminată complet cu electricitate și apă, potrivit euronews.com.

"Orașul luminilor" a strălucit vineri seară, în ciuda ploii, în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024. Pentru prima dată, ceremonia a avut loc în afara unui stadion.

Dar în timp ce spectacolele de lumini, pirotehnice și live de-a lungul Senei au uimit, inclusiv artista Céline Dion aducând un omagiu cântăreței Edith Piaf din vârful Turnului Eiffel, un lucru care a furat privirile oamenilor a fost probabil aprinderea cazanului olimpic.

Tradiție a Jocurilor încă de la Olimpiada din 1928 de la Amsterdam, modul în care flacăra olimpică a fost aprinsă a fost unic pentru evenimentul din acest an, la fel ca restul ceremoniei de deschidere.

Aprinsă de foștii olimpici francezi Marie-José Pérec și Teddy Riner, flacăra olimpică s-a înălțat ușor pe cerul nopții.

Într-o aluzie la frații Montgolfier, pionierii francezi ai balonului cu aer cald, ale căror prime modele au zburat în 1783 din același loc cu flacăra olimpică, designerul cazanului, Mathieu Lehanneur, a creat ceva ce nu s-a mai văzut în istoria olimpică.

Particularitatea designului

În mod tradițional, cazanul olimpic rămâne poziționat pe sol, de obicei pe stadionul principal, în timpul Jocurilor.

Organizatorii spun că, în timpul zilei, balonul cu aer cald care poartă cazanul olimpic se va afla la sol, în Grădinile Tuilleries din oraș, dar seara va fi legat și ridicat la 30 m în aer.

Cazanul în sine are o înălțime de 30 m, ceea ce înseamnă că punctul său cel mai înalt se află la 60 m față de sol.

În jurul bazei sale se află un inel cu diametrul de 7 metri - menit să simbolizeze fraternitatea, una dintre cele trei valori fundamentale ale Franței - care găzduiește flacăra olimpică.

Cum funcționează cazanul?

Designul flăcării olimpice de la Paris 2024 este foarte diferit de cel al jocurilor anterioare, deoarece este alimentat cu energie electrică și nu cu combustibili fosili. Așadar, cum arde?

Inelul de la baza balonului găzduiește 40 de lumini LED care luminează un nor de vapori de apă produs de 200 de duze de ceață de înaltă presiune pentru a da efectul de pâlpâire și fum al flăcărilor reale.

"Acest cazan absolut unic reprezintă tot spiritul pe care am vrut să îl dau obiectelor olimpice și paralimpice. Ușor, magic și unificator, el va fi un far în timpul nopții și un soare la îndemână în timpul zilei. Focul care arde în el va fi făcut din lumină și apă, ca o oază răcoroasă în inima verii", a declarat creatorul Lehanneur.

Atât energia electrică, cât și alimentarea cu apă sunt alimentate de la sol către structura balonului din aer, alimentată de EDF, partenerul Paris 2024.

"Datorită unei inovații a EDF, cazanul Paris 2024 va străluci pentru prima dată cu o flacără 100% electrică", a declarat Luc Rémont, președinte și CEO al EDF.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE