Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fiecare stat din UE și-ar putea decide ritmul de reducere a datoriei. Cum vrea Comisia Europeană să schime reglementările fiscale

Comisia Europeană va prezenta în a doua jumătate a lunii octombrie propunerile de schimbare a reglementărilor fiscale ale UE. Acest lucru va oferi, cel mai probabil, posibilitatea stabilirii unui ritm individual de reducere a datoriei, a anunţat vicepreşedintele Executivului comunitar, Valdis Dombrovskis.

Valoarea euro este protejată prin limitarea împrumuturilor guvernamentale, în baza reglementărilor fiscale ale Uniunii Europene. În martie 2020, pe fondul declanșării pandemiei de COVID-19, Uniunea Europeană a suspendat aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Astfel, statele europene nu mai sunt obligate să respecte în prezent regula potrivit căreia deficitul public nu trebuie să depășească 3% din Produsul Intern Brut (PIB). De asemenea, nu mai trebuie să respecte obligația de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

Fiecare stat din UE și-ar putea decide ritmul de reducere a datoriei. Vicepreședintele CE: ”Vor fi necesare ajustări fiscale, reforme şi investiţii”

În urma reuniunii de la Praga a miniştrilor de Finanţe ai UE, Valdis Dombrovskis a afirmat că garantarea nivelului sustenabil al datoriei publice va rămâne principalul obiectiv al reglementărilor.

"Astfel, vor fi necesare ajustări fiscale, reforme şi investiţii. Toate aceste trei elemente ar trebui să fie combinate, astfel încât să se ajungă la o reducere sustenabilă, realistă şi graduală a nivelului datoriei publice", a explicat oficialul UE.

Dombrovskis mai spuns că va fi acordată, cel mai probabil, o atenţie mai mare investiţiilor guvernamentale.

În urma suspendării regulilor de disciplină bugetară, statele membre UE au anunțat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a sprijini sistemele de sănătate și economiile, companiile și piața muncii pentru a face față impactului pandemiei de COVID-19.

Țările cu cel mai ridicat nivel al datoriilor din UE

În prezent, nivelul datoriilor în ţările din Uniunea Europeană se situează de la aproape 185% din PIB în Grecia şi aproximativ 150% din PIB în Italia, la doar 18,1% din PIB în Estonia şi 24,4% din PIB în Luxemburg.

"Ţinând cont de nivelul diferit al datoriei în rândul statelor membre UE, nu poate exista o abordare unică. Trebuie să existe mai mult spaţiu de manevră pentru ţările membre, dar în cadrul unui set comun de reglementări", a afirmat Dombrovskis, conform sursei citate.

Comisia Europeană va propune simplificarea reglementărilor, prin concentrarea pe un singur indicator observabil, cum ar fi criteriul cheltuielilor, a explicat Dombrovskis.

Criteriul cheltuielilor este o reglementare care permite guvernelor să majoreze în fiecare an cheltuielile în ritmul creşterii potenţiale a economiei - ritmul la care creşte o economie fără a genera inflaţie excesivă.

În acest mod, când economia creşte mai rapid decât potenţialul şi se supraîncălzeşte, cheltuielile mai reduse ajută la răcirea ei. Când economia creşte sub potenţial, cheltuielile guvernamentale mai mari ajută la redresarea sa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE