România, precum și restul statelor membre ale Uniunii Europene, trebuie să adopte măsuri pentru eliminarea combustibililor fosili din instalațiile de încălzire și răcire până în 2040.
Asta înseamnă că trebuie găsite soluții pentru încălzirea apartamentelor care folosesc acum centrale, spre exemplu. Directiva a fost adoptată de Parlamentul European.
Prin adoptarea acestor măsuri se dorește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și neutralitatea climatică până în 2050, un obiectiv al Uniunii Europene pe termen foarte lung.
Clădirile noi construite începând cu anul 2030 trebuie să aibă emisii 0
Toate clădirile noi care se construiesc începând cu anul 2030 ar trebui să aibă emisii 0 și numai în patru ani clădirile noi care sunt ocupate de autorități publice trebuie să aibă emisii 0, se arată în directiva adoptată de Parlamentul European.
În clădirile rezidențiale țările Uniunii Europene trebuie să aplice măsuri de reduceri a energiei utilizate cu cel puțin 16% până în 2030.
Cea mai importantă măsură care ne afectează pe noi, unde foarte multe apartamente se încălzesc cu centrală pe bază de gaze naturale, din 2025 țările europene nu vor mai putea acorda subvenții pentru ca cetățenii să își cumpere astfel de centrale care să consume astfel de combustibili fosili și ar urma să fie eliminate complet începând cu anul 2040.