În inima Vienei se află o brutărie care, începând cu secolul al XVI-lea, coace zilnic pâine. Dar, cu o creștere a inflației situată la cel mai ridicat nivel din 1975, soarta acestei afaceri de tradiție este incertă.
Andreas Maderna, brutar: „În acest moment suntem în situația în care, dacă voi calcula un preț astăzi, el va fi depășit săptămâna viitoare, pentru că primesc săptămânal vreo zece email-uri în care furnizorii estimează o creștere a prețurilor.”
Brutăria și-a ajustat deja de două ori prețurile în acest an, dar pur și simplu nu mai poate ține pasul cu inflația.
Andreas Maderna, brutar: „Spre exemplu, untul costa în noiembrie 2021 undeva sub patru euro. Vreo 3,95 de euro. Ceva de genul ăsta. Acum costă 8,40 de euro.”
Deși economia Austriei a dat semne de stabilizare la finalul anului 2021, afacerile sunt acum afectate de creșterea prețurilor materiilor prime și a costului energiei.
Franz Sinabell, analist economic: „Creșeterea costului traiului zilnic reprezintă acum a doua criză pentru micile afaceri, deoarece ele au fost deja greu lovite de criza coronavirusului.”
Populația încearcă să-și schimbe obiceiurile
Pentru a se adapta creșterii prețurilor, populația încearcă să-și schimbe obiceiurile de consumator. Un exemplu este folosirea unei aplicații care sprijină combaterea risipei alimentare.
Sabine Buettner, clientă a brutăriei: „Fac cumpărături mult mai conștient și mă asigur că nu cheltuiesc banii pe lucruri de care, de fapt, nu am nevoie”.
În Austria, presiunea inflaționistă asupra populației a fost amplificată de creșterea rapidă a prețurilor la carburanți și la utilități. Inflația în Austria s-a cifrat luna trecută la aproape 9%, cea mai mare creștere din ultimii aproximativ 50 de ani.