Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Exportul de cereale din Ucraina urmează să fie reluat la Odesa

Ucrainienii speră să reia de sămbătă exportul de cereale din porturile de la Marea Neagră. Președintele Volodimir Zelenski a mers la Odesa pentru a urmări pregătirile, la doar câteva zile după ce orașul a fost atacat cu rachete rusești. Reluarea exportului ar debloca lanțurile de aprovizionare din întreaga lume.

Pentru prima dată de la începerea războiului din Ucraina, o navă a fost încărcată cu cereale în portul Odesa și așteaptă să dea semnalul reluării exporilor maritime de cereale.

Peste 20 de milioane de tone de cereale

Volodimir Zelenski: „Noi suntem pregătiți. I-am informat pe partenerii noștri, ONU și Turcia, și armata noastră garantează securitatea. Ministrul Infrastructurii este în contact direct cu partea turcă și cu ONU. Așteptăm un semnal de la ei că putem începe (n.red. exportul). Tot procesul este coordonat împreună cu ei.”

În următoarele patru luni, ucrainenii își propun să exporte peste 20 de milioane de tone de cereale, precum și îngrășăminte și alte alimente, prin trei porturi, care sunt blocate din 24 Februarie.

Volodimir Zelenski: „De îndată ce partea turcă și ONU ne dau semnalul că ei consideră că sunt pregătiți să primească transporturi de marfă și noi suntem gata să exportăm, va începe. Cred că procesul ar trebui să înceapă azi sau mâine.”

Un centru comun de coordonare, cu reprezentanți ai Națiunilor Unite, Turciei, Rusiei și ai Ucrainei este activ la Istanbul. Misiunea sa este de a veghea la siguranța transportului naval pentru cerealele din Ucraina. Însă acordul este valabil doar 120 de zile, iar atacurile cu rachete rusești de săptămâna trecută pun sub semnul întrebării angajamentul luat de Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE