Amplu exercițiu militar comun între Coreea de Sud și SUA. Serviciile de informații arată o preocupare pentru teste nucleare și balistice ale Nordului, așa cum a declarat Agenția Militară de Informații de la Seul.
Datele arată că, Phenianul „a finalizat probabil pregătirile” pentru cel de-al șaptelea test nuclear și este aproape de a testa o rachetă cu rază lungă de acțiune, capabilă să ajungă în Statele Unite, conform AP.
Amplu exercițiu militar comun între Coreea de Sud și SUA
Din imaginile exercițiilor comune coreea de Sud - SUA, pot fi văzute grupuri de elicoptere de luptă care decolează pe rând și atacă ținte într-un poligon situat în centrul țării. Potrivit Ministerului Apărării de la Seul, acțiunea consolidează poziția defensivă a celor două state în regiune.
La începutul acestei luni, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că se aștepta ca Phenianul să organizeze „provocări majore”, cum ar fi teste nucleare și teste cu rachete balistice intercontinentale în preajma alegerilor din SUA, pentru a crește presiunea asupra Washingtonului și a aliaților săi.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un și-a etalat programul său nuclear militar în ultimele luni, când a testat diverse sisteme de rachete și a dezvăluit, în septembrie, o instalație secretă pentru producerea de uraniu folosit la armament.
În ceea ce privește domeniul nuclear, Agenția de Informații pentru Apărare din Coreea de Sud consideră că nord-coreenii și-au finalizat pregătirile pentru efectuarea unui test nuclear pe terenul de testare din orașul Punggye-ri, situat în nord-est, iar detonarea ar urma, probabil, să fie efectuată la tunelul nr. 3.
Coreea de Nord a efectuat al șaselea și ultimul test nuclear în 2017. Toate testele cu rachete intercontinentale ale Coreei de Nord, din 2017, au fost efectuate într-un unghi înalt, pentru a evita teritoriul vecinilor. Experții au spus că Nordul ar putea încerca, în cele din urmă, să-și testeze în zbor armele, la un unghi mai apropiat de o traiectorie balistică normală, pentru a verifica dacă focosul va supraviețui condițiilor dure de la reintrarea în atmosferă. Practic, „tehnologia vehiculului de reintrare” este considerată unul dintre puținele obstacole tehnologice rămase pe care Coreea de Nord trebuie să le mai depășească pentru a obține rachete funcționale cu rază lungă de acțiune.
Specialiștii estimează că nord-coreenii au trimis peste 11.000 de militari în Rusia
În plus, exercițiile au loc și pe fondul tensiunilor create și ca urmare a deciziei Phenianului de a trimite trupe în Rusia. Oficialii americani au declarat că 3.000 de soldați nord coreeni au ajuns deja în Rusia și se antrenează în mai multe zone. Însă un înalt oficial prezidențial sud-coreean, care a vorbit sub protecția anonimatului, în timpul unui briefing, a declarat că Seulul și aliații săi evaluează că numărul trupelor nord-coreene trimise acum în Rusia este de cel puțin 11.000.
Decizia ca rupele nord-coreene să ajungă pe front a stârnit îngrijorări în rândul cancelariilor occidentale, care au amenințat că războiul riscă să devină unul global. Agenția sud-coreeană de informații a mai menționat că unele unități nord-coreene se pregătesc să se mute în regiunea Kursk, acolo unde Rusia se chinuie să respingă o incursiune ucraineană care a început pe 6 august.