Liderul mercenarilor ruși Evgheni Prigojin a publicat luni primul său videoclip de recrutare pentru grupul Wagner de la organizarea unei revolte de scurtă durată împotriva oficialilor din domeniul apărării din Rusia, potrivit informațiilor de pe canalele de socializare rusești, relatează Associated Press.
Prigojin a intrat în lumina reflectoarelor la nivel mondial în luna iunie cu o revoltă dramatică, de scurtă durată, care a reprezentat cea mai serioasă amenințare la adresa președintelui Vladimir Putin din cei 23 de ani de guvernare ai liderului rus. Fondatorul Wagner a beneficiat mult timp de puternicul patronaj al lui Putin, inclusiv în timp ce a construit o armată privată care a luptat pentru interesele rusești în străinătate și a participat la unele dintre cele mai ucigătoare bătălii din războiul din Ucraina.
În videoclipul care a fost postat pe canalele aplicației de mesagerie Telegram, despre care se crede că sunt afiliate lui Prigojin, o persoană care pare a fi liderul mercenar în vârstă de 62 de ani spune că grupul Wagner desfășoară activități de recunoaștere și căutare și "face ca Rusia să fie și mai mare pe toate continentele, iar Africa și mai liberă".
"Angajăm adevărați oameni puternici și continuăm să îndeplinim sarcinile care au fost stabilite și pe care am promis că le vom gestiona", spune interlocutorul din videoclip, care poartă o pușcă de asalt și este îmbrăcat în ținută militară. În fundal se văd camionete și alte persoane îmbrăcate în uniforme militare.
Gruparea Wagner, o prezență solidă în Africa
Associated Press relatează că nu a putut să verifice în mod independent autenticitatea videoclipului sau unde și când a fost creat.
Canalele de socializare rusești legate de liderul mercenarilor au declarat că Prigojin recruta luptători pentru a lucra în Africa și, de asemenea, invită investitorii din Rusia să pună bani în Republica Centrafricană prin intermediul Casei rusești, un centru cultural din capitala națiunii africane.
Republica Centrafricană este una dintre țările în care soldații închiriați de Wagner au fost activi și au fost acuzați de comiterea de abuzuri privind drepturile omului.
Kremlinul a folosit grupul Wagner din 2014 ca instrument de extindere a prezenței Rusiei în Orientul Mijlociu și Africa.