Un oficial german de rang înalt a afirmat că Marea Britanie și Franța ar trebuie aibă un rol mai activ în scutul nuclear european dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din Statele Unite, ceea ce ar reprezenta o turnură importantă în strategia de apărare a Europei, relatează Euronews.com.
Christian Lindner, ministrul german de Finanțe care este și președintele Partidului Liber Democrat (FDP), Franța și Marea Britanie, cele două puteri nucleare europene, ar trebui să se implice mai mult, pe fondul transformărilor globale din domeniul securității.
"Forțele nucleare strategice ale Franței și Marii Britanii contribuie deja la securitatea alianței noastre. Președintele francez Emmanuel Macron a făcut diverse oferte de cooperare. Ar trebui să înțelegem recentele declarații ale lui Donald Trump ca un apel la regândirea acestui element al securității europene sub umbrela NATO”, a afirmat Christian Lindner, potrivit sursei citate.
Reacția lui Lindner vine în contextul în care fostul președinte Donald Trump a precizat într-un discurs recent c-ar abandona statele NATO dacă nu ar aloca bugetul minim pentru Apărare și c-ar permite Rusiei să le atace.
Regatul Unit și Franța au menținut forțe de descurajare nucleară timp de decenii, cu toate că au abordări diferite în ceea ce privește desfășurarea și utilizarea acestora. De exemplu, sistemul Trident al Marii Britanii se bazează exclusiv pe submarine, iar unul dintre cele patru submarine cu armament nuclear din flota Marinei Militare ar putea fi desfășurate în orice moment.
Rachetele cu rază lungă de acțiune transportate de submarin pot fi lansate doar la ordinul premierului, ce se regăsește într-o scrisoare aflată la bordul submersibilului. Acest document ar trebui deschis doar de către membrii echipajului, doar în cazul în care Marea Britanie se confruntă cu un atac catastrofal. Premierul are, printre atribuții, și cea de a ordona ca armele să nu fie lansate.
În schimb, Franța menține un submarin și o forță de descurajare aeriană, așa-numita "Forță de disuasiune". Arsenalul francez de focoase nucleare ar fi treilea ca mărime din lume, însă, potrivit Asociației pentru Controlul Armelor, protocolul de lansare al țării a fost încetinit în mod intenționat și poate dura chiar și câteva zile.
Cum și-a schimbat Germania strategia de apărare după declanșarea războiului din Ucraina
Izbucnirea războiului din Ucraina a generat o schimbare considerabilă a strategiei germane în domeniul Apărării și a implicat un efort mai susținut decât se anticipa pentru a furniza muniție și echipamente militare Armatei ucrainene.
Trecerea la o nouă doctrină de securitate este o temă abordată de Lindner în editorialul său.
"Momentul de cotitură în politica de securitate germană a durat acum doi ani. E din ce în ce mai clar că perioada de după încheierea conflictului Est-Vest, care a pus bazele securității, stabilității și prosperității Germaniei prin deciziile sale în materie de politică de securitate, s-a încheiat irevocabil. Un lucru trebuie să ne fie clar: nu există cale de întoarcere la căile politicii de securitate din ultimii 30 de ani”, a punctat Lindner, conform sursei citate.
Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a solicitat deja ca Armata germană să pună capăt doctrinei militare aplicate zeci de ani și să facă tranziția de la o forță defensivă pregătită să contribuie la menținerea multilaterală a păcii, la una pregătită pentru război.
De asemenea, el a avertizat că Rusia ar putea ataca cel puțin o țară NATO în următorii cinci ani - ceea ce se potrivește cu un "exercițiu" german care a fost dezvăluit și care prezintă un scenariu pentru un război rusesc total în Europa în următorii doi ani. Planul prevede ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar mobiliza trupe în Belarus pentru un atac asupra unuia sau mai multor state baltice, forțând NATO să desfășoare până la 300.000 de forțe ale membrilor săi în Europa de Est până la începutul anului 2025.