Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eurodeputat german, atacat în timp ce lipea afișe electorale. Îngrijorări în Germania privind creșterea violenței politice

Matthias Ecke, membru al Partidului Social-Democrat din Germania, a fost atacat vineri, în timp ce se afla în campanie.

Politicianul a fost atacat în timp ce punea afișe politice în Dresda, vineri seara, potrivit partidului. El a fost dus la spital și a avut nevoie de o intervenție chirurgicală pentru rănile suferite, relatează euronews.com.

Poliția a declarat că bărbatul de 41 de ani a fost lovit cu picioarele de patru bărbați și că același grup ar fi atacat cu câteva minute înainte un lucrător al Partidului Verde pe aceeași stradă.

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat sâmbătă că "democraţia este ameninţată" de gesturi cum a fost atacul asupra eurodeputatului Matthias Ecke.

Ministrul de interne Nancy Faeser, de asemenea social-democrat, a declarat că, dacă se va dovedi că agresiunea asupra lui Ecke a fost motivată politic, aceasta ar reprezenta ”un atac grav la adresa democrației”.

Incidente în Germania, înainte de alegerile europene

Atacul a fost cel mai recent dintr-o serie de incidente care ridică tensiuni politice în Germania înainte de alegerile pentru Parlamentul European. 

Partidul lui Scholz și-a lansat campania oficială pentru votul din 9 iunie cu un miting săptămâna trecută la Hamburg, orașul în care a crescut liderul german.

Guvernul și partidele de opoziție spun că membrii și susținătorii lor s-au confruntat cu un val de atacuri fizice și verbale în ultimele luni și au cerut poliției să intensifice protecția politicienilor și a mitingurilor electorale.

Multe dintre incidente au avut loc în fostul est comunist al țării, unde se așteaptă ca partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) să obțină victorii în alegerile europene și în viitoarele voturi din Germania.

Săptămâna trecută, mașina în care se afla vicepreședinta parlamentului german, Katrin Goering-Eckardt de la Partidul Verzilor, a fost înconjurată timp de aproape o oră de protestatari în timp ce încerca să părăsească un miting.

Creștin-democrații din opoziție și Partidul Stângii spun că lucrătorii lor s-au confruntat, de asemenea, cu intimidări și și-au văzut afișele smulse.

Partidele principale acuză AfD de legături cu grupuri neonaziste violente și de încurajarea unui climat politic din ce în ce mai dur. Un lider important al AfD, Bjoern Hoecke, este în prezent judecat, fiind acuzat că a folosit un slogan nazist interzis.

Serviciul de informații interne al Germaniei a plasat unele secțiuni ale partidului sub supraveghere.

Filiala social-democraților din landul Saxonia, unde Ecke este candidatul lor principal pentru alegerile europene, a declarat că își va continua campania în ciuda ”metodelor fasciste” de intimidare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE