Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Estonia votează pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex

Parlamentul estonian a votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex.

Decizia vine la doar două luni după ce noul guvern de coaliție liberală a țării a preluat mandatul și la nouă ani după ce țara a votat pentru introducerea uniunilor civile între persoane de același sex.

În aprilie, prim-ministrul Kaja Kallas a promis că va legifera căsătoria între persoane de același sex "cât mai repede posibil".

"Sunt mândru de țara mea. Construim o societate în care drepturile tuturor sunt respectate și în care oamenii pot iubi liber", a declarat ea marți.

"Suntem mândri să devenim prima țară baltică care legalizează căsătoria între persoane de același sex", a adăugat ministrul Afacerilor Externe, Margus Tsahkna.

În timpul votului din parlamentul estonian, 55 de parlamentari au votat pentru și 34 împotrivă.

Atitudinea față de căsătoria între persoane de același sex în această țară s-a schimbat dramatic din 2012, potrivit Centrului Estonian pentru Drepturile Omului.

Acesta a constatat că 53% dintre estonieni susțin în prezent egalitatea în materie de căsătorie. Acest procent este în creștere cu șase puncte procentuale față de acum doi ani și reprezintă o creștere puternică față de 2021, când doar 34% dintre estonieni îl susțineau.

Vorbind cu radiodifuzorul LRT în urmă cu o săptămână, președintele parlamentului estonian, Lauri Hussar, s-a referit la sondajele de opinie care arată o schimbare de atitudine, dar a sugerat, de asemenea, că războiul din Ucraina a fost un factor care a contribuit.

"Cred că starea de spirit s-a schimbat, de asemenea, din cauza a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, deoarece războiul ne-a adus la problemele reale și la ceea ce este cu adevărat important pentru noi", a spus el.

"Ne-a unit pentru a ajuta Ucraina și ne-a adus, de asemenea, la rădăcinile democrației liberale și, prin urmare, cred că ne-a adus să ne gândim la ceea ce este important pentru noi ca societate."

El a recunoscut că a rămas opoziția în rândul "bisericii și al conservatorilor", dar a arătat spre alte țări, afirmând: "Nu am fost niciodată de acord cu această idee: "Vreau să subliniez un lucru foarte interesant, și anume că în fiecare societate în care căsătoria între persoane de același sex a fost legalizată, nu au mai existat probleme, deoarece problema a fost închisă și societatea a avansat."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE