Președintele francez Emmanuel Macron se întâlnește luni cu antreprenorul miliardar Elon Musk, în marja unei conferințe de afaceri care va avea loc luni în afara Parisului, a anunțat Palatul Elysee, confirmând informații anterioare din presă.
Cei doi vor discuta despre "atractivitatea Franței și a industriilor sale", a precizat biroul președintelui francez.
Investiții care sunt rezultatul a luni de negocieri
După-amiază, Macron se va întâlni cu peste 200 de mari patroni de multinaționale la Versailles, cu ocazia celei de-a șasea ediții a summitului "Alege Franța", care are ca scop stimularea investițiilor internaționale în această țară. A fost deja anunțat un nivel record de investiții de 13 miliarde de euro.
Ministrul de finanțe, Bruno Le Maire, care urmează să ia masa de prânz cu directorul general al Tesla, a declarat pentru BFM TV că discuțiile vor aborda mai multe subiecte, inclusiv cel al mașinilor electrice.
"Toate investițiile care se fac astăzi sunt rezultatul a luni, chiar ani de negocieri", a spus Le Maire.
Săptămâna trecută, Franța a fost aleasă de compania taiwaneză ProLogium pentru prima sa fabrică de baterii auto din străinătate, învingând concurența din Germania și Olanda.
Macron a anunțat, de asemenea, o serie de măsuri pentru a sprijini industriile inovatoare și tranziția către o tehnologie mai ecologică. Printre acestea se numără credite fiscale în domenii precum producția de baterii, mașini electrice, hidrogen și energie eoliană, precum și accelerarea autorizărilor pentru proiecte industriale.
"Franța se schimbă, se adaptează la cursul lumii și cred că urmăm calea cea bună, care este aceea de a reindustrializa țara, de a fi mai suverană și mai respectuoasă față de climă și biodiversitate", a declarat Macron vineri, în timpul unei vizite la Dunkerque, în nordul Franței.
Discuții despre producția de vehicule electrice
Macron și Musk s-au întâlnit deja în decembrie la New Orleans, în timpul vizitei președintelui francez în Statele Unite.
Ei au avut, potrivit acestuia din urmă, "o discuție clară și sinceră" și au făcut schimb de informații despre "viitoarele proiecte industriale ecologice, cum ar fi producția de vehicule electrice și de baterii".
În ceea ce privește Twitter, pe care Musk a preluat-o în octombrie anul trecut, Macron a declarat că platforma socială ar trebui "să facă un efort pentru a se conforma reglementărilor europene" în ceea ce privește "condiții de utilizare transparente", "consolidarea semnificativă a moderării conținutului" și "protecția libertății de exprimare".
De când a cumpărat Twitter, miliardarul american a redus numărul de angajați ai Twitter, iar mulți agenți de publicitate au abandonat platforma în urma reorganizării sistemului său de verificare a conturilor.
Franța, țara europeană care a atras cel mai mare număr de investiții străine
Musk a anunțat vineri un nou CEO pentru platformă. Linda Yaccarino, un director de publicitate cu vechime la NBCUniversal, se va confrunta cu provocarea de a încerca să atragă înapoi agenții de publicitate care au fugit de Twitter de la preluarea de către Musk.
Întâlnirea are loc după luni de proteste împotriva deciziei lui Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Impopularitatea reformei a slăbit guvernul său în parlament și a împiedicat strategia sa economică.
De la preluarea mandatului în 2017, Macron a redus taxele pentru întreprinderi, a facilitat angajarea și concedierea lucrătorilor și a făcut mai dificilă solicitarea de ajutoare pentru șomeri, pe lângă alte politici pro-business.
Pentru al patrulea an consecutiv, Franța a fost țara europeană care a atras cel mai mare număr de investiții străine, a declarat Macron, citând un sondaj realizat săptămâna trecută de EY.
Rata șomajului în Franța a atins în martie cel mai scăzut nivel din 2001, la 6,9% - în scădere de la aproximativ 10% când a fost ales Macron - potrivit datelor OCDE. Cu toate acestea, proporția persoanelor fără loc de muncă în Franța este mai mare decât media din Uniunea Europeană, care este stabilă la 6%.