Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Echipa de fotbal CSA Steaua nu poate fi privatizată din cauza unor clauze. Helmut Duckadam: „Vă spun eu una dintre ele"

De mai bine de patru ani, echipa de fotbal CSA Steaua nu reușește să promoveze în prima ligă, însă nu neapărat din cauze sportive, ci mai ales din punct de vedere juridic. Regulamentele Federației Române de Fotbal nu permit ca o echipă cu o astfel de formă de organizare să evolueze în primul eșalon al fotbalului românesc, având în vedere că este un club de drept public, nu privat.

De atunci, răbdarea fanilor se tot erodează, însă cei aflați la conducerea echipei spun că fac eforturi și demersuri pentru a reuși măcar un soi de asociere public-privată, astfel ca echipa să aibă drept de promovare, din punct de vedere legal.

De ce nu poate fi privatizată CSA Steaua

Fostul selecționer Victor Pițurcă, ferm susținător al echipei Armatei CSA Steaua, spune însă că există anumite clauze care nu permit încă acest lucru.

„Steaua nu poate promova ca fiind echipa Armatei. Am vorbit eu, nu se poate. Trebuie să se privatizeze. Oamenii, cei cu care am vorbit eu, așteaptă să o privatizeze. Acum rămâne de văzut care vor fi condițiile de privatizare. Au venit niște firme, oameni, dar am înțeles că sunt în contract niște clauze care fac imposibilă preluarea”, a spus Pițurcă, la Digi Sport.

Fostul mare portar Helmut Duckadam a dezvăluit una dintre aceste clauze.

„Vă spun eu una dintre clauze. E procesul acela (n.r - CSA Steaua vs. Gigi Becali) cu cele 35 de milioane de euro despăgubiri. Nimeni nu poate lua echipa pentru că, atunci când o iei, trebuie să dai trei milioane pe an”, a precizat Duckadam.

Palmaresul disputat de CSA Steaua și FCSB

În decembrie 2016, Clubul Sportiv al Armatei Steaua a anunțat că va înființa (reînființa) echipa de fotbal. Noua echipă a început să evolueze în liga a patra, din sezonul 2017/2018.

Astfel, proprietatea asupra palmaresului a început să fie contestată de două entități, CSA Steaua și FCSB, echipa lui George Becali. Iar Becali a spus mereu că cei de la CSA nu ar trebui să aibă pretenții, având în vedere că ei nu au asigurat continuitatea activității sportive a echipei.

Procesele încă nu s-au încheiat, însă se apropie de final. În octombrie 2023, Curtea de Apel București a dat decizia în ceea ce privește palmaresul Stelei, pe care îl dispută, de mai mulți ani, FCSB (echipa lui George Becali) și CSA Steaua ( echipa Armatei). La al treilea termen de judecată, magistrații au considerat că CSA Steaua rămâne doar cu palmaresul din perioada 1947 - 1998.

Numai că perioada 1998 - 2003, care e disputată de ambele părți, a rămas fără un posesor, așa că nu aparține niciuneia dintre cele două echipe. În mod normal, AFC Steaua, societate care a intrat în faliment, ar deține palmaresul din perioada 1998-2003.

Decizia Curții de Apel, de pe 23 octombrie, a fost atacată cu apel.

Practic, există trei perioade de palmares, disputate de Steaua și FCSB.

FCSB susținea că întreg palmaresul îi aparține, în calitate de continuatoare a activității sportive. Însă, conform deciziei de astăzi, FCSB a folosit palmaresul din perioada 2003 - 2017 fără să aibă dreptul să o facă.

Însă oficialii grupării CSA Steaua au evaluat marca Steaua, în 2016, și apoi au intentat proces echipei lui Becali, FCSB. Taxa de licență pentru fotbal a fost stabilită la 3.694.220 euro/an, fără TVA. Astfel, cine cumpără echipa CSA Steaua, trebuie să achite anual acești bani.

În 2019, CSA Steaua a câștigat, pe fond, palmaresul, de la înființare, adică din 1947, până în 2003.

Cronologie:

-În iulie 1998, secția de fotbal s-a desprins de CSA (Clubul Sportiv al Armatei). Momentul a venit ca urmare a unei directive de la UEFA, care nu mai permitea ca echipele departamentale legate direct de organele statului să participe în competițiile organizate sub egida UEFA.

-În 1998, Viorel Păunescu a preluat Steaua prin nou-înființata AFC Steaua. Practic, a privatizat Steaua.

-În 2003, AFC Steaua a falimentat. Tot atunci, echipa Steaua a fost preluată de Gigi Becali.

-În decembrie 2016, Clubul Sportiv al Armatei Steaua a anunțat că va înființa (reînființa) echipa de fotbal.

-În sezonul 2017/2018, echipa Steaua a început să joace în Liga a patra.

Palmares CSA Steaua: 21 titluri, 20 cupe, 4 supercupe, Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei.

Palmares FCSB: 5 titluri, 3 cupe, 2 supercupe și 2 cupe ale ligii.

Palmares AFC Steaua: un titlu, o cupă și o Supercupă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE