Termenul-limită pentru pronunțarea deciziei în dosarul Roșia Montană ar fi 12 martie, nu 10 februarie, așa cum au vehiculat autoritățile de la București, a precizat pentru Euronews avocatul Cristian Petruț Vasilache.
El a mai afirmat că România trebuia să conteste suma pe care firma Gabriel Resources susține că ar fi investit-o pentru dezvoltarea exploatării miniere.
Cristian Petruț Vasilache, avocat și expert în economie: "Nu discutăm de un termen stabilit, avem un termen limită de a se pronunța: 12 martie 2024. În niciun caz 10 februarie. Dar, ceea ce vreau să spun este că, probabil, decidenții politici au datele, pentru că unii dintre avocați sunt societăți de avocatură din România. Deci sigur au avut o corespondeță clară și și-au dat seama că au ajuns la această sumă cu penalități. Atenție, principalul a fost 760 de milioane de dolari, iar cu penalitățile, probabil în decursul anilor, au ajuns la această sumă. Trebuiau contestate sumele. Nu știu ce sume s-au investit de s-a ajuns la sumele astea colosale, dar eu cred că puteam avea o șansă măcar să diminuăm paguba."
Marcel Ciolacu despre Roşia Montană: Românii trebuie să ştie adevărul
Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Tulcea, că românii trebuie să ştie adevărul în ceea ce priveşte Roşia Montană, iar toate documentele guvernamentale legate de această chestiune vor fi făcute publice.
Într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Conferinţei organizaţiei judeţene PSD Tulcea, întrebat ce trebuie să ştie românii despre Roşia Montană, Marcel Ciolacu a susţinut că adevărul face o societate mai puternică.
"Cred că românii trebuie să ştie întotdeauna adevărul. Ca şi în cazurile cu vaccinurile, aşteptăm şi adevărul în urma raportului Curţii de Conturi din perioada în care şi eu, şi dumneavoastră eram închişi prin case, iar alţii furau bani pe măşti neconforme şi altele. Orice societate e mai puternică şi începe să creadă că merge în direcţia corectă atunci când cunoaşte adevărul", a afirmat Marcel Ciolacu.
Întrebat de unde se va plăti despăgubirea, dacă statul român va pierde litigiul, premierul a menţionat că "avem o stabilitate macroeconomică şi va trebui să găsim soluţii".
De altfel, şi în plenul Conferinţei organizaţiei judeţene a PSD, liderul social-democraţilor a făcut referire la Roşia Montană.
"Vă mai amintesc că prin această şmecherie a apărut un partid politic în România - USR, cu domnul Cioloş prim-ministru. În ziua când Sorin Grindeanu depunea jurământul la Palatul Cotroceni, domnul Cioloş, pe ultimele minute de prim-ministru, semna ca Roşia Montană să intre în UNESCO, cu toate că avea de la toate ministerele, de la toţi juriştii zeci de informări că, dacă va face acest lucru, acela va fi obiectul procesului şi există pericolul ca România să piardă acel proces. Ăsta e adevărul cu toate documentele care sunt la Parlament, la Comisia UNESCO.
Toate documentele care sunt în Guvernul României şi în ministere vor fi date publicităţii. Îi spun domnului Cioloş, că am văzut că este foarte vocal în ultimul timp, ce i-am spus şi domnului Cîţu - multă sănătate, dar lăsaţi-ne în pace! Am pierdut un miliard cu vaccinurile, aţi furat în pandemie, domnule Orban, nu ştiu cât vom pierde sau dacă vom pierde cu Roşia Montană, dar aveţi bunul simţ să staţi în casă! Lăsaţi-ne în pace! N-aţi salvat România, aţi distrus România. Asta s-a întâmplat", a afirmat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, la finalul discursului susţinut în timpul Conferinţei judeţene a PSD Tulcea.
Surse guvernamentale au declarat pentru Euronews România că două firme de avocatură au reprezentat România în cazul Roșia Montană. Este vorba de firma de avocatură elvețiană LALIVE SA și casa de avocatură românească SC LEAUA & ASOCIATII.
Pentru ședințele de consultanță cu cele două firme, Guvernul a plătit 137 de euro pe oră, arată sursele citate.
- tariful pentru documentare sau studiu/oră= 137 euro
- tariful pentru redactarea documentelor sau acțiunilor/oră= 138 euro
- tariful pentru reprezentare în fața instanțelor de arbitraj/oră= 139 euro
Pentru că este vorba despre un proces ce durează de 10 ani, suma totală plătită avocaților nu este deocamdată cunoscută.
Premierul Marcel Ciolacu a transmis că Executivul "se va descurca", indiferent de ce va decide Tribunalul Băncii Mondiale.