Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Călin Georgescu a pierdut procesul la ICCJ. Judecătorii au respins recursul său privind anularea alegerilor prezidențiale

UPDATE. Eșec al lui Călin Geogescu la Înalt Curte. Judecătorii au respins recursul său la decizia Curții de Apel care nu a admis contestația sa referitoare la anularea alegerilor prezidențiale. Decizia instanței supreme este definitivă.

Redăm integral decizia instanței supreme:

Constată nulitatea recursurilor declarate de recurenţii-titulari ai cererilor de intervenţie Kovacs Denes, Nica Leon, Marcu Maria, Dimitriu Constantin împotriva Sentinţei nr. 139 din 31 decembrie 2024, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Contestaţii electorale în dosarul nr. 2950/1/2024. Anulează, ca nesemnat, recursul declarat de recurentul-titular al cererii de intervenţie Dimitriu Neculae împotriva Sentinţei nr. 139 din 31 decembrie 2024, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Contestaţii electorale în dosarul nr. 2950/1/2024. Respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de recurentul Pravă Marin împotriva Sentinţei nr. 139 din 31 decembrie 2024, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Contestaţii electorale în dosarul nr. 2950/1/2024. Respinge, ca nefondat, recursul formulat de recurentul-reclamant Georgescu Călin împotriva Sentinţei nr. 139 din 31 decembrie 2024 şi a încheierii din Camera de Consiliu din data de 30 decembrie 2024, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Contestaţii Electorale în dosarul nr. 2950/1/2024. Respinge, ca nefondat, recursul formulat de recurenta-reclamantă Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept împotriva Sentinţei nr. 139 din 31 decembrie 2024, a încheierilor de şedinţă din 19 decembrie 2024, din 23 decembrie 2024, din 30 decembrie 2024 şi a încheierii din Camera de Consiliu din data de 30 decembrie 2024, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Contestaţii electorale în dosarul nr. 2950/1/2024. Respinge, ca nefondat, recursul formulat de recurenta-intervenientă accesorie Public Attitude împotriva Sentinţei nr. 139 din 31 decembrie 2024, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Contestaţii electorale în dosarul nr. 2950/1/2024. Respinge, ca nefondată, cererea de intervenţie accesorie în interesul recurentului-reclamant Georgescu Călin, formulată de Coaliţia pentru Drepturi, Libertăţi şi Protecţie, Nuţ Gabriela Ştefania, Mocanu-Gollent Erich-Eduard, Ursu Constantin, Hera Natalica, Petringineru-Motu Runa. Definitivă. Pronunțată astăzi, 17 ianuarie 2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”

ICCJ a rămas în pronunțare. A respins toate probele noi aduse de Călin Georgescu

Înalta Curte de Casație și Justiție a rămas în pronunțare în legătură cu recursul formulat de Călin Georgescu în dosarul anulării prezidențialelor. Instanța a respins toate probele noi depuse de avocații lui, la finalul unei ședințe care a durat aproximativ șase ore.

Astăzi, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a rămas în pronunțare cu privire la recursul formulat de Călin Georgescu în dosarul privind anularea alegerilor prezidențiale. Instanța Supremă a respins toate probele noi prezentate de avocații lui Georgescu în cadrul unei ședințe de judecată care s-a desfășurat pe parcursul a aproximativ ȟase ore.

„Am spus și la instanță. Am sesizat că o parte a avocaților, care mă susțin pe mine, a susținut și a confirmat că apa curge de la deal la vale, iar partea cealaltă, incriminații, a susținut că apa curge de la vale la deal. În tot cazul, probe nu sunt. Probatorii nu există din partea celor care au anulat în mod abuziv voința poporului și, pe cale de consecință, ceea ce pot declara astăzi este că drepturile omului, dreptul de a alege și dreptul de a fi ales, sunt garantate, ele nu pot fi judecate. În momentul în care judeci drepturile omului, este ca și cum ai încălca orice fel de creație și cred că aceasta este ideea a ceea ce se întâmplă astăzi. Este o acțiune și o luptă împotriva lui Dumnezeu, este o luptă împotriva dreptului poporului român și împotriva celui mai elementar drept la libertate - votul liber. Practic, noi judecăm că am votat liber. Aste este esența. Înalta Curte va rămâne în deliberare și probabil că mâine vom cunoaște rezultatul”, a spus Georgescu, la ieșirea din instanță.

Decizia finală, așteptată astăzi

Potrivit informațiilor, verdictul final în acest caz ar putea fi emis chiar astăzi. Dosarul a ajuns pe masa Secției de Contencios Administrativ a Instanței Supreme după ce, pe 31 decembrie, Curtea de Apel București a respins, ca neîntemeiată, acțiunea formulată de Călin Georgescu. Nemulțumit de această decizie, fostul candidat la alegerile prezidențiale a depus recurs.

Ședința a fost marcată de dezbateri intense, care au durat peste cinci ore. Avocații lui Georgescu au încercat să depună probe noi, dar acestea au fost respinse de către judecători. La finalul audierilor, Călin Georgescu a părăsit sediul Înaltei Curți în uralele susținătorilor săi, care l-au așteptat pe parcursul întregii zile.

Decizia finală a Instanței Supreme va avea un impact semnificativ, nu doar asupra carierei politice a lui Călin Georgescu, ci și asupra climatului politic din țară. Contestarea alegerilor prezidențiale a declanșat o serie de reacții puternice în spațiul public, iar o eventuală decizie favorabilă lui Georgescu ar putea genera un precedent juridic important.

Întrebat dacă va fi lăsat să candideze din nou la alegerile prezidențiale, Georgescu a reiterat că autoritățile nu au avut probe pentru anularea alegerilor.

„Tot poporul român știe și suntem pe toate meridianele lumii acum, decizia a fost nu numai abuzivă, ci este dovedit că ei nu au avut nicio probă. Inclusiv fostul președinte Klaus Iohannis sau cetățeanul Klaus Iohannis, cum ar fi să spun acum, la ultima sa intervenție publică de la Bruxelles, în fața jurnaliștilor, a spus că nu sunt probe”, a explicat Georgescu.

Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central și mai multe instituții (Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvern, Parchetul General, Curtea Constituțională, Serviciul Român de Informații), dar și pe președintele Klaus Iohannis și pe Elena Lasconi, președinta USR, solicitând anularea a două hotărâri ale BEC prin care s-a dispus reluarea alegerilor prezidențiale de la zero, în baza deciziei Curții Constituționale.

Pe 31 decembrie 2024, Curtea de Apel București a respins acțiunea deschisă de Călin Georgescu, însă acesta a făcut recurs.

Pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, câștigate de Călin Georgescu, în baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI și STS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE