Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zero date după campania cu zero lei a lui Georgescu. Parchetul General, DIICOT și ANAF investighează, dar fără concluzii deocamdată

Val de anchete fără vreo concluzie deocamdată după anularea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. Parchetul General, DIICOT și Anaf au început investigații imediat după desecretizarea documentelor prezentate în ședința CSAT, însă până în acest moment nu există rezultate palpabile.

Nu știm exact dacă au fost infracțiuni în campania desfășurată de candidatul independent Călin Georgescu, asta în condițiile în care neregulile finanțării au dus la decizia fără precedent de anulare a scrutinului. Lipsa unor verdicte nu îi împiedică însă pe guvernanți să stabilească data viitoarelor alegeri prezidențiale.

Cum am ajuns la anchete despre campania electorală 

În 28 noiembrie, la patru zile după primul tur al scrutinului prezidențial, președintele țării a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării. 

Acolo s-au analizat informări referitoare la campania lui Călin Georgescu, note oficiale din partea SRI, SIE, STS și Ministerului de Interne, din care rezultau probleme în finanțarea campaniei lui Călin Georgescu, dar și influențe ale Rusiei în procesul nostru electoral. 

Documentele au fost desecretizate la două zile după ce CCR deja validase alegerile, decizie care a fost răsturnată în 6 decembrie, când judecătorii constituționali au anulat scrutinul. 

Date importante: 

  • 24 noiembrie 2024: alegerile prezidențiale
  • 28 noiembrie 2024: ședință a CSAT 
  • 02 decembrie 2024: validarea scrutinului de către CCR 
  • 04 decembrie 2024: desecretizarea documentelor CSAT 06 decembrie 2024: anluarea alegerilor de la către CCR 

Anchetele în cazul alegerilor 

Au urmat mai multe anchete. Trei instituții au început să facă investigații, imediat după desecretizarea documentelor CSAT. 

În 5 decembrie, Parchetul General a anunțat că s-a autosesizat pentru a cerceta diferite infracțiuni electotrale, precum: coruperea alegătorilor, spălare de bani și finanțare ilegală a campaniei lui Călin Georgescu.  

Anchetele în cazul alegerilor:

  • 05 decembrie: Parchetul General
  • 06 decembrie: DIICOT
  • 10 decembrie: ANAF

Ancheta Parchetului General  

În 13 decembrie, au fost audieri serioase. Mai mulți influenceri au fost chemați. Unii dintre ei au recunoscut că au fost plătiți. S-au făcut și percheziții informatice. Și s-au confiscat 7 milioane de dolari în criptomonede de la Bogdan Peșchir, cel care ar fi dat în jur de un milion de euro pentru campania lui Georgescu. El a fost apoi chemat de mai multe ori la audieri. Ultima dată, săptămâna trecută. Deocamdată nu există nicio persoană vizată de vreo măsură preventivă dispusă de procurorii Parchetului de la lângă Înalta Curte.

Ancheta DIICOT 

Și DIICOT investighează cazul. În 6 decembrie s-a autosesizat. Anchetează in rem, adică urmărește fapte, nu persoane. Infracțiunile vizate? Operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la perturbarea funcționării sistemelor informatice și tentativă la acces la ilegal la sisteme informatice. Este tot ce știm. Direcția pentru Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism nu a mai transmis nicio informație despre evoluția cazului.  

 Ancheta ANAF 

În final, și ANAF a intrat pe fir. În 10 decembrie a anunțat că a început verificările, în cazul fondurilor folosite de Călin Georgescu în campania electorală. Pentru că, să nu uităm, a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă zero cheltuieli. Știm de la Ministrul de finanțe de acum, Tanczos Barna, Direcția Antifraudă investighează fluxul banilor. Și am mai aflat că încearcă să dea și de urma cirptomonedelor folosite. Nicio altă noutate.   

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE