Producătorii de Fentanyl, drogul sintetic de aproape 100 de ori mai puternic decât morfina, ar trebui să fie uciși. Pedeapsa capitală ar trebui să fie aplicată și în cazul traficanților de ființe umane, de stupefiante, hoților și violatorilor. Uciderea infractorilor pare a fi, cel puțin la nivel discursiv, modalitatea de combatere a criminalității, susținută de unii politicieni republicani care vor să candideze la alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2024, potrivit unei analize realizate de agenția Reuters.
Abordarea nu este în totalitate nouă, însă va genera, cel mai probabil, controverse de ordin juridic. Principalii candidați din partea Partidului Republican la alegerile prezidențiale din SUA au pledat în favoarea extinderii pedepsei cu moartea. De altfel, fostul președinte Donald Trump, favorit pentru a obține nominalizarea Partidului Republican, a declarat că Poliția ar trebui ”să terorizeze” infractorii în timpul mandatului său 2017-2021.
În schimb, strategii din tabăra republicană implicați în precedentele campanii electorale și experții în discursurile politice susțin că îndemnurile pentru împușcarea, uciderea sau rănirea infractorilor, cel puțin a celor care comit fapte deosebit de grave, par să fie mai frecvente în aceste alegeri primare republicane, comparativ cu scrutinele precedente.
Cu toate acestea, în timpul mandatului său la Casa Albă, Donald Trump nu a primit suficientă susținere politică din interiorul partidului pentru afirmațiile sale la adresa infractorilor, pe care obișnuia să-i catalogheze drept ”animale” și ”huligani”, a precizat Doug Heye, un strateg republican.
Aproape 90% dintre cetățenii americani, îngrijorați din cauza criminalității
Pentru alegători, subiectul criminalității reprezintă o preocupare mai mare decât în alegerile anterioare, chiar dacă tendințele în legătură cu fenomenul infracționalității variază.
Numărul de infracțiuni comise cu violență, precum violurile și crimele, a scăzut în Statele Unite în 2022 față de anul precedent, relevă un raport publicat săptămâna aceasta de Biroul Federal de Investigații (FBI). În același timp, sunt mai multe infracțiuni împotriva proprietății și agresiuni în formă agravantă. Pe de altă parte, cele 21.156 de crime raportate în 2022 depășit numărul celor înregistrate înaintea pandemiei.
Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat în septembrie, aproape 88% dintre repondenții au declarat că infracționalitatea va fi o temă importantă, în funcție de care vor stabili pe cine vor vota la alegerile generale din noiembrie 2024.
Cu un avans de aproape 40 de puncte procentuale față de cel mai apropiat rival în cursa republicană, Donald Trump este, de asemenea, încurajat de adversarii săi să iasă în evidență prin prezentarea unor propuneri politice controversate, chiar și a unora ce par a favoriza recurgerea la violențe din partea autorităților statului american.
Donald Trump: Dacă jefuiești un magazin, să te aștepți să fii împușcat
"În cadrul unor alegeri primare în care e tot mai dificil să te faci auzit, ești încurajat să spui tot timpul ceva mai scandalos", a declarat consultantul republican David Kochel, potrivit Reuters.
În timpul unui discurs rostit în septembrie în California, Donald Trump a strânit controverse după ce a afirmat: ”Dacă jefuiești un magazin, te poți aștepta să fii împușcat în timp ce ieși din acea clădire”
Fostul lider de la Casa Albă nu a precizat, la acel moment, dacă proprietarii magazinelor sau poliția vor face uz de armă.
De asemenea, fostul președinte a mai spus că ar trebui aplicată pedeapsa capitală în cazul traficanților de droguri, cu toate că unii specialiști în drept pun la îndoială constituționalitatea unei astfel de măsuri.
Principalul rival al lui Trump susține împușcarea contrabandiștilor
Guvernatorul statului american Florida, Ron DeSantis, principalul contracandidat al lui Trump, a afirmat în repetate rânduri că ar autoriza recurgerea la forță, inclusiv împușcarea mortală, a presupușilor contrabandiști care traversează granița dintre SUA și Mexic.
DeSantis a dat de înțeles că ar fi în favoarea lansării de rachete în Mexic pentru a ucide liderii rețelelor de traficanți de droguri, implicați în distribuirea de fentanil, un opioid sintetic care a provocat numeroase decese în Statele Unite.
Atât el, cât și alți contracandidați au spus că sunt dispuși să fie trimise trupele speciale în Mexic, principalul partener comercial al SUA, pentru a-i ucide suspecți implicați în traficul de droguri.
În timpul sesiunii legislative de primăvară din statul Florida, DeSantis a semnat un proiect de lege care extinde utilizarea pedepsei cu moartea, permițând, printre alte măsuri, utilizarea acesteia în cazurile de viol asupra copiilor, un demers la care nu s-a mai recurs în SUA din 1964.
Fostul vicepreședinte Mike Pence ar vrea executarea autorilor atacurilor armate în masă
În cadrul celei mai recente dezbateri primare din California, care a avut loc în septembrie, fostul vicepreședinte Mike Pence a declarat că va încerca să accelereze executarea persoanelor implicate în atacuri armate în masă.
Potrivit Reuters, Donald Trump și Mike Pence nu au răspuns solicitărilor de a face comentarii pe această temă, în vreme ce echipa de campanie a lui DeSantis și-a apărat declarațiile.
”Spre deosebire de simplele afirmații ale celorlalți candidați, Ron DeSantis a obținut rezultate în ceea ce privește problemele legate de lege și ordine", a declarat șeful biroului de presă responsabil cu campania electorală a lui DeSantis, Bryan Griffin.
De altfel, DeSantis a precizat că a încercat să crească numărul de polițiști din Florida, oferindu-le prime la încadrare.
În schimb, Mike Pence a precizat că susține măsurile de înăsprire a legislației pentru combaterea criminalității, amintind că susține în continuare o măsură pe care a semnat-o în calitate de guvernator al statului Indiana în 2015 pentru a reduce populația de infractori de drept comun din închisorile de stat.
Din punct de vedere practic, unele dintre propunerile făcute de candidați sunt cel mai probabil ilegale, iar eficacitatea lor nu a fost testată, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la punerea lor în practică, au precizat specialiștii în drept, conform sursei citate.
De exemplu, Curtea Supremă a SUA consideră că aplicarea pedepsei capitale pentru infracțiuni care nu au ca rezultat moartea victimei este, în general, neconstituțională.