Statele Unite susțin ferm intrarea României în programul Visa Waiver, a declarat Dereck Hogan, oficial al Departamentului de Stat al SUA.
„Statele Unite sunt angajate să sprijine România să se alăture programului de vize cât mai curând posibil. (...) Diverse instituţii din cele două ţări discută de mai multe luni încercând să expună ce paşi trebuie făcuţi în două zone: prima este legată de schimbul de informaţii în aşa fel încât România să îndeplinească toate cerinţele atunci când vine vorba de acordul privind schimbul de informaţii, date legate de terorism, transferul acestor date, iar Departamentul de Securitate Internă şi Biroul de Contraterorism din Departamentul de Stat lucrează îndeaproape cu Guvernul României.
A doua zonă este legată de rata de refuz a vizelor care trebuie să scadă şi în această chestiune am avut o delegaţie care a venit săptămâna trecută pentru a se întâlni cu toate părţile relevante din Guvernul României pentru a discuta în mod specific despre ce fel de informaţii trebuie să ofere românilor autorităţile din România pentru a îndeplini toate cerinţele procesului de acordare de vize. Cooperarea aceasta continuă”, a spus Hogan la o întâlnire cu mai mulţi jurnalişti, potrivit Agerpres.
Reacția premierului Ciucă: Creează o perspectivă certă pentru realizarea unui obiectiv de politică externă așteptat de mulți ani de români
”În toate discuțiile și întrevederile cu oficiali ai Statelor Unite ale Americii am subliniat cât este de important dreptul la libera circulație pentru mediul de afaceri și pentru cetățenii României, aliat puternic și de încredere al partenerilor transatlantici. În acțiunile noastre comune, în colaborarea bilaterală și la nivelul Alianței Nord-Atlantice, țara noastră a dovedit susținerea fermă a idealurilor și valorilor democratice, dar și angajamentul pentru progres și dezvoltare.
Avem o colaborare excelentă cu Ambasada Statelor Unite la București și cu doamna ambasador Kathleen Kavalec, careia îi mulțumesc pentru deschidere și susținerea proiectelor românești.
Includerea României în Programul Visa Waiver va fi, așadar, nu doar un răspuns firesc al demersurilor noastre diplomatice, ci și un nou argument pentru consolidarea relațiilor bilaterale.La nivelul Guvernului vom continua să lucrăm pentru îndeplinirea condițiilor tehnice.
Am exprimat acest angajament al Guvernului inclusiv la întâlnirea avută recent cu asistentul principal adjunct al Secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentul de Stat al SUA, Dereck J. Hogan, aflat la București pentru a participa la reuniunea Dialogului Strategic România-SUA.
Avem susținerea partenerilor noștri, dar și voința politică și instituțională pentru a ne alătura Programului Visa Waiver cât mai curând posibil și a oferi antreprenorilor și tuturor cetățenilor români dreptul binemeritat de a călători fără vize în Statele Unite ale Americii.”, este mesajul transmis de Nicolae Ciucă.
Proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver
Senatorii americani Richard Durbin și Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus miercuri, 15 martie 2023, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver.
Inițiativa legislativă vine în continuarea unei vizite pe care cei doi senatori au efectuat-o luna trecută în România.
“Proiectul de lege privind susținerea admiterii României în programul Visa Waver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primește din partea Statelor Unite pe acest dosar. De asemenea, proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA și al României, de a face pași concreți în această direcție. Nu în ultimul rând, inițiativa senatorilor americani arată susținerea și încrederea de care se bucură România ca partener și aliat strategic în regiunea Mării Negre” a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.
Intitulat „Romania Visa Waiver Act of 2023”, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program.
Proiectul de lege transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant. În același timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei.
La momentul introducerii proiectului de lege pe agenda Senatului, cei doi senatori americani s-au referit la rolul important şi activ pe care România îl are în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, subliniind relaţia apropiată de aliat puternic al Statelor Unite. Ei au apreciat de asemenea sprijinul generos acordat refugiaţilor ucraineni în contextul agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei.
Urmare a vizitei în România la finalul lunii februarie şi a discuţiilor purtate cu prim ministrul Nicolae Ciucă, senatorii Durbin şi Shaheen au evocat necesitatea includerii României în programul Visa Waiver, ca recunoaştere a eforturilor continue de promovare a idealurilor democratice, de susţinere a valorilor transatlantice şi ca măsură de consolidare a relaţiilor româno-americane.