Departamentul de eficiență guvernamentală (DOGE), condus de miliardarul Elon Musk, este acuzat că ar încălca reglementările privind transparența. Un proces ar urma să fie intentat, luni, la doar câteva minute după ceremonia de învestire a președintelui ales Donald Trump, ceea ce va declanșa o bătălie juridică în cadrul administrației de la Washington, relatează The Washington Post.
Firma de avocatură „National Security Counselors” urmează să depună o plângere de 30 de pagini ce vizează grupul neguvernamental DOGE. Departamentul condus de Elon Musk este acuzat că încalcă o lege din 1972 care impune comitetelor consultative ale ramurii executive să respecte anumite reglementări privind divulgarea de informații publice, angajarea și alte practici.
La scurt timp după câștigarea alegerilor, Donald Trump i-a desemnat pe Elon Musk și pe Vivek Ramaswamy, un antreprenor în domeniul biotehnologiei, să conducă DOGE, cu scopul de a identifica reglementările guvernamentale și a reduce cheltuielile la Casa Albă.
Grupul a angajat deja zeci de persoane ce lucrează în birourile din Washington ale companiei SpaceX, deținute de Elon Musk. De asemenea, DOGE a trimis reprezentanți din toate agențiile americane pentru a întocmi o listă de recomandări pe care să le pună în aplicare alături de administrația americană. Aceștia comunică adesea prin aplicația de mesagerie Signal.
Potrivit documentelor ce urmează să fie depuse în instanță, DOGE întrunește condițiile pentru a fi considerat un „comitet consultativ federal”, o entitate juridică reglementată prin care oferă Guvernului sfaturi în mod transparent și echilibrat. Aceste grupuri, cunoscute sub numele de FACA, sunt obligate prin lege să aibă o reprezentare „destul de echilibrată”, să întocmească procese-verbale regulate ale ședințelor, să permită participarea publicului, să depună o cartă la Congres, măsuri pe care DOGE nu le-ar fi luat, notează The Washington Post.
„DOGE nu este scutit de cerințele FACA. Toate reuniunile DOGE, inclusiv cele desfășurate prin intermediul unui mediu electronic, trebuie să fie deschise publicului”, se arată în procesul, intentat de Kel McClanahan, director executiv al National Security Counselors.
Elon Musk nu a răspuns solicitării de a face public un punct de vedere pe această temă, notează sursa citată.
În schimb, susținătorii unei guvernări limitate susțin că vor rezista cel mai probabil demersului de a determina DOGE să respecte cerințele privind grupurile consultative federale. De altfel, Elon Musk critică în mod frecvent conceptul de „lawfare” pe rețelele de socializare, susținând că adversarii săi recurg la acțiuni juridice obscure sau tehnice pentru a delegitimiza sau a opri demersuri din rațiuni politice.
Mai mult, Musk a susținut că o creștere a cheltuielilor și a reglementărilor din SUA sufocă economia, ceea ce el și Ramaswamy afirmă că reprezintă o amenințare existențială la adresa națiunii.
Controverse privind departamentele consultative, încă din perioada în care Hillary Clinton a fost Primă Doamnă a SUA
De-a lungul timpului, grupurile FACA au stârnit controverse, în condițiile în care unii critici au susținut că legislația impune cerințe prea restrictive cetățenilor privați care încearcă să îmbunătățească guvernul federal.
Instanțele au încercat multă vreme să echilibreze dorința de transparență cu nevoile practice ale Casei Albe și cu limitele impuse discursului grupurilor private. În 1989, de exemplu, Curtea Supremă a respins o tentativă a unui grup de interes public de a solicita Asociației Baroului American să respecte liniile directoare ale FACA, deoarece președintele a consultat acest grup cu privire la nominalizările judiciare.
„Deși domeniul său de aplicare este extins, nu putem crede că [FACA] a fost menită să acopere toate consultările formale și informale dintre președinte sau o agenție executivă și un grup care oferă consultanță”, a precizat Curtea la acea vreme.
În 1993, Hillary Clinton, Prima Doamnă de la acea vreme, a fost acuzată că a încălcat FACA prin conducerea unei comisii numite de președintele Bill Clinton pentru a studia reforma sistemului de sănătate. La acel moment, criticii au susținut că ea nu era un membru oficial al Guvernului. Curtea de Apel a Statelor Unite a hotărât, în favoarea acesteia, că Prima Doamnă poate fi considerată oficial guvernamental și, prin urmare, scutită de FACA. Cu toate acestea, într-un caz similar din 2002, instanțele au fost în mare parte de partea Consiliului pentru Apărarea Resurselor Naturale, care a susținut că grupurile consultative privind deșeurile nucleare și curățarea ar trebui să facă obiectul FACA.