Confruntarea Moscovei cu Occidentul va dura decenii, anunță Dmitri Medvedev care a adăugat că tot conflictul cu Ucraina ar putea deveni permanent. Anunțul fostului președinte al Rusiei a fost publicat în ziarul guvernamental Rossiiskaia Gazeta, anunță Reuters.
În articol, el a declarat că tensiunile dintre Rusia și Occident sunt "mult mai grave" decât în timpul crizei rachetelor cubaneze din 1962, când lumea a fost la un pas de o tragedie nucleară.
Un război nuclear era "destul de probabil", dar era puțin probabil să aibă câștigători, a declarat Medvedev, care a afirmat în repetate rânduri că sprijinul occidental pentru Ucraina crește șansele unui conflict nuclear.
El a citat diferențele acute cu privire la Ucraina, la direcția omenirii și la modul în care este structurată ordinea mondială.
"Un lucru pe care politicienilor de toate culorile nu le place să îl admită: o astfel de Apocalipsă nu este doar posibilă, ci și destul de probabilă", a scris Medvedev.
Analiștii occidentali consideră că ceea ce ei spun că este o "sabotare nucleară" a lui Medvedev este o tactică menită să sperie Occidentul pentru a reduce sprijinul militar acordat Ucrainei și de a se sprijini în schimb pe Kiev pentru a începe negocierile de pace cu Moscova.
Statele Unite, cel mai mare susținător financiar și militar al Ucrainei, au declarat că nu doresc să se angajeze într-un conflict direct cu Rusia pentru a evita riscul unui război nuclear.
Ucraina nu vrea să negociezii cu rușii până când aceștia nu își retrag trupele
Ucraina spune că nu va negocia până când nu va alunga toți soldații ruși de pe teritoriul său.
Medvedev a declarat că Moscova este în continuare hotărâtă să împiedice Ucraina să adere la NATO.
"Scopul nostru este simplu - să eliminăm amenințarea aderării Ucrainei la NATO. Și îl vom atinge. Într-un fel sau altul", a spus el.
Având în vedere regula NATO de a nu admite țări implicate în conflicte teritoriale, el a spus că conflictul cu Ucraina ar putea deveni "permanent", având în vedere caracterul său existențial pentru Moscova.