Săptămâna aceasta, au fost divulgate presei fragmente din viitorul volum de memorii „Spare” al prințului Harry. Printre cele mai interesante fragmente se numără incidente în care Harry susține că fratele său, prințul William, l-a atacat și l-a încurajat să se îmbrace într-o uniformă nazistă de Halloween, precum și faptul că regele Charles al III-lea nu l-a îmbrățișat după moartea mamei sale, prințesa Diana.
Dar familia regală britanică nu este singura familie regală din Europa care are parte de astfel de momente.
Fostul rege al Spaniei căzut în dizgrație
Anul trecut, regele Felipe al VI-lea al Spaniei a renunțat la orice moștenire personală viitoare pe care ar putea să o primească de la tatăl său, regele emerit Juan Carlos I. Felipe a profitat, de asemenea, de această ocazie pentru a-l deposeda pe tatăl său de stipendiul (n. red. ajutor în bani) anual de 194.232 de euro, potrivit Euronews.
De ce a luat Felipe măsuri atât de severe pentru a se separa de tatăl său?
Juan Carlos a domnit ca rege al Spaniei din 1975 până la abdicarea sa în 2014. Deși și-a început cariera de monarh desființând o mare parte din regimul fascist franchist care l-a precedat, reputația sa a fost puternic afectată de atunci.
Timpul petrecut de Juan Carlos pe tron a fost scurtat în urma unei controverse publice legate de o excursie de vânătoare de elefanți în Botswana, care a fost finanțată de un om de afaceri sirian, și a unui scandal de deturnare de fonduri cu fiica regelui.
De atunci, în jurul fostului rege au început să circule acuzații de corupție, potrivit cărora acesta ar fi primit 88 de milioane de euro de la regretatul rege Abdullah al Arabiei Saudite în 2008.
Felipe a fost apoi implicat în scandal atunci când a fost numit ca beneficiar al fondului offshore cu 65 de milioane de euro dăruit din Arabia Saudită. Felipe neagă că ar fi avut cunoștință de acest fond și a luat acum măsuri pentru a se distanța de tatăl său.
Dar Juan Carlos nu este singurul membru al familiei regale spaniole care provoacă probleme. În decembrie, poliția l-a investigat pe nepotul lui Felipe, Felipe Juan Froilán de Marichalar y Borbón, pentru implicarea sa într-o bătaie într-un club de noapte. Este a treia bătaie într-un club de noapte în care nepotul lui Felipe este implicat.
Prințesa șamanistă a Norvegiei
Nu doar Prințul Harry și-a părăsit familia regală pentru a căuta plăcerea în medii mai puțin constrânse.
În timp ce Harry a decis că preferă un stil de viață cu emisiuni pe Netflix și contracte de carte, prințesa norvegiană Märtha Louise a renunțat la îndatoririle și privilegiile sale regale pentru a se logodi cu „șamanul de generația a șasea” Durek Verrett, în iunie anul trecut.
Prințesa, în vârstă de 51 de ani, a renunțat la tot, cu excepția titlului.
În Norvegia, Verrett a fost criticat pe scară largă, mulți catalogându-l drept un escroc și un adept al teoriei conspirației pentru practicile sale de medicină alternativă. Cartea sa „Spirit Hacking” susține că a avea cancer este o alegere, iar pe site-ul său vinde un medalion „Spirit Optimizer”, despre care susține că l-a ajutat să depășească COVID-19.
Gurul de televiziune a declarat anterior că el consideră că rasismul este de vină în mare parte din controversele din jurul relației de cuplu.
Totuși, nu este prima aventură a prințesei cu pseudoștiința. Ea a susținut în mod obișnuit medicina alternativă și chiar a spus că este clarvăzătoare și că poate comunica cu îngerii în 2007.
Nepoții regali fără titlu din Danemarca
La 1 ianuarie anul acesta, patru dintre copiii reginei Margrethe a II-a a Danemarcei s-au trezit că nu se mai pot numi prinți sau prințese.
Nikolai, Felix, Henrik și Athena sunt copiii fiului cel mai mic al lui Margrethe, prințul Joachim, iar în septembrie aceasta a decis că sunt excedentari față de cerințele unei familii regale.
Deși nu intenționează să îi excomunice, Margrethe a intenționat să raționalizeze monarhia daneză, reducând numărul oficial de membri ai familiei regale și să le ofere nepoților ei mai multe oportunități de a-și „modela propria viață”, fără „considerațiile și îndatoririle speciale” ale regalității.
Vestea nu a fost primită bine. Tatăl lor, Joachim, și-a exprimat în mod deschis dezamăgirea în fața presei daneze, iar Nikolai le-a spus jurnaliștilor că este trist și confuz.
„Am luat o decizie în calitate de regină, mamă și bunică, dar, ca mamă și bunică, am subestimat măsura în care fiul meu mai mic și familia sa se simt afectați. Asta face o mare impresie și pentru asta îmi pare rău”, a declarat regina Margrethe.