Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deficit de medici de urgență. Raed Arafat: „Trebuie să suplimentăm și să-i înlocuim pe cei care ajung la pensie”

România se confruntă cu un deficit grav de medici de urgență. Sistemul medical de urgenţă din România dispune, în prezent, de 978 de medici specializați, în timp ce nevoile reale sunt de peste 2.000. Declarația a fost făcută de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, aflat într-o vizită la Unitatea de primiri urgențe a Spitalului Mavromati Botoșani. Arafat a atras atenția că pensionarea unor generații de medici va acutiza și mai mult deficitul în perioada următoare.

Raed Arafat: „Acum avem 978 și nevoia reală depășește chiar 2.000 de medici. Să știți că medicii plecau din țară din două motive: salarii și infrastructura de la locul de muncă. Salariile eu zic că s-au rezolvat. Deja în mare putem să spunem că salarizarea este la un nivel european. Rămâne partea condițiilor locului de muncă. Dacă am avea destui medici în UPU nu s-ar mai plânge nimeni de faptul că UPU este o unitate grea pentru că atunci ar face doar programul lor de lucru, poate o gardă sau două în plus și gata.

Generațiile care s-au angajat acum 20 - 30 de ani și care au terminat specialitatea prin începuturile anilor ’90, deja ajung la pensie. Deci noi acum nu numai că trebuie să suplimentăm, trebuie și să-i înlocuim pe cei care ajung la pensie. Mai avem o problemă care este suspendată acum și va trebui corectată înainte să intre în vigoare, la sfârșitul anului, legea care a aprobat pensionarea forțată la 57 de ani. Acum din an în an trebuie să soliciți să rămâi”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE