"Beijingul va trebui să decidă dacă va furniza sau nu asistență militară, dar, dacă va lua această hotărâre, va avea de plătit un preț", a declarat luni consilierul american pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, la CNN.
Declarația sa este ultima dintr-un șir de avertismente adresate Chinei de a nu sprijini războiul criminal al Rusiei în Ucraina.
Însă poziția Beijingului cu privire la războiul din Ucraina este complicată și confuză.
În condițiile în care stocurile Rusiei de echipament militar sunt epuizate după un an lung de război crâncen, Dani Belo, asistent la catedra de relații internaționale din cadrul Universității Webster, spune că este "posibil" ca China să furnizeze Moscovei un ajutor letal.
Cu toate acestea, el crede că, cel mai probabil, se va limita la furnizarea de "muniții, uniforme și alte provizii", de teamă să nu riște o escaladare cu SUA și aliații săi.
"China s-a băgat singură într-o mică încurcătură"
Un alt motiv pentru care Beijingul s-ar putea să se abțină de la furnizarea de arme mai grele, cum ar fi rachete și tancuri, este acela că o asemenea decizie ar putea pune în pericol poziția Chinei de mediator al conflictului.
"Ar fi surprinzător dacă ar merge atât de departe, pentru că ar exclude orice pretenție de a fi un mediator onest care ar putea ajuta la găsirea unei soluții la conflict", a declarat pentru Euronews profesorul Shaun Breslin, un expert de top în politica chineză de la Universitatea Warwick.
China cere ca războiul să nu mai fie alimentat
China a făcut de curând apel la o încetare completă a focului în Ucraina, prezentând propriul plan de pace care îndeamnă toate părțile să "dea dovadă de responsabilitate, să evite alimentarea și escaladarea conflictului".
Ceea ce fac chinezii este să se poziționeze drept un "tip de mare putere foarte diferit de cel al Occidentului", spune profesorul Breslin.
Spre deosebire de SUA și de aliații săi, care au susținut cu emfază Ucraina, prin sprijin militar și financiar, Beijingul s-a concentrat pe găsirea de soluții prin dialog și pace.
Dar această poziționare este un " exercițiu de balansare delicat", subliniind tensiunile din cadrul politicii externe chineze, adaugă profesorul Breslin.
"Deși sunt dispuși să blameze Occidentul pentru acest conflict și să susțină afirmațiile Rusiei, ei au îngrijorări de securitate reale în legătură cu potențiala expansiune a NATO. China s-a prezentat deopotrivă drept o forță pacificatoare și un furnizor de stabilitate în lume, militând pentru neamestecul în treburile interne ale altor state, suveranitate și respectarea granițelor", a spus el.
Neutralitatea Chinei are un motiv
Mai mult, chiar dacă Beijingul poate convinge atât Kievul, cât și Moscova să se așeze la masa negocierilor, nu există nicio garanție că acestea se vor conforma unui acord diplomatic propus de China.
"Planul Chinei este aspirațional. Dar ce se întâmplă dacă cele două părți nu cad de acord cu propunerea Beijingului? Este destul de dificil de înțeles cum planul lor poate duce la ceva", a declarat profesorul Breslin.
"La fel ca o mulțime de alte țări, chinezii ar vrea ca toate consecințele războiului să dispară. Ei ar prefera ca războiul să nu se fi întâmplat niciodată", a mai spus acesta.
Un aspect important în ceea ce privește Beijingul este că liderii chinezi doresc să își pună amprenta pe Europa de Est, iar un element cheie al atitudinii Chinei față de războiul din Ucraina este de natură economică.
Beijingul a investit în infrastructura Ucrainei
Înainte de invazia din 2022, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat investițiile chineze în țară.
Beijingul a fost cel mai mare investitor în infrastructura Ucrainei înainte de conflict și este un consumator major de energie rusă, care ajută la menținerea pe linia de plutire a mașinăriei de război a lui Putin.
În ciuda pronosticurilor analiștilor, China nu a importat semnificativ mai multă energie din Rusia de la începutul conflictului, pe fondul interdicțiilor europene privind petrolul și gazele rusești.
Aceste motivații economice oferă Beijingului "o pârghie semnificativă" ca mediator, spune profesorul Belo.
El a declarat pentru Euronews că Beijingul va încerca probabil să își asigure un rol important în reconstrucția post-conflict - nu din bunătate, ci pentru că este profitabil și ar putea să își majoreze "amprenta strategică" în Europa de Est.
"China va dori să se integreze în economia Ucrainei într-un mod mult mai puternic după război", a continuat profesorul Belo.
Reconstrucția Ucrainei
Un studiu în curs de desfășurare al Școlii de Economie din Kiev a calculat că, în fiecare săptămână, Ucraina suferă pagube în valoare de aproximativ 4,5 miliarde de dolari în ceea ce privește infrastructura sa civilă. Acesta a prognozat că pierderile economice totale ale țării ar putea ajunge la aproximativ 600 de miliarde de dolari.
Orice s-ar întâmpla, un prim pas vital va fi o întâlnire bilaterală între China și Ucraina - așa cum a solicitat recent Zelenskyy.
"China este într-adevăr jucătorul de urmărit (când vine vorba de Ucraina - n.red.)", a declarat profesorul Belo. "Din punct de vedere diplomatic, militar și global, este jucătorul care deseori înclină balanța."