Gdynia, în nordul Poloniei, a ajuns în fruntea sondajelor de opinie ca fiind „cel mai fericit oraș din țară” și, timp de mulți ani, s-a aflat în centrul unui proiect ambițios de planificare a mobilității publice durabile. Deși s-au făcut îmbunătățiri, unii activiști consideră că mai sunt multe de făcut.
Investiții în transportul ecologic
„S-au făcut investiții în transportul ecologic, cum ar fi tramvaiele și autobuzele electrice. Vrem ca acest transport să fie modern, dar, mai presus de toate, vrem ca acesta să fie sigur. Este vorba, de asemenea, de construirea unor conexiuni frecvente la scara orașului. De asemenea, dorim să dezvoltăm aplicația noastră mobilă, permițând fiecărui locuitor să aleagă cel mai ecologic și mai prietenos mijloc de transport și de deplasare disponibil”, a declarat pentru Euronews Bartosz Bartoszewicz, viceprimarul pentru calitatea vieții din Gdynia.
În timp ce activiștii locali au lăudat eforturile de până acum, există un număr semnificativ de factori în gestionarea legăturilor de transport din oraș care au ridicat semnale de alarmă, potrivit lui Lukasz Piesiewicz, un consilier districtual independent.
„Avem mari inconsecvențe atunci când vine vorba de proiecte de transport în Gdynia. Vedem că unele proiecte avansează, dar când vine vorba de numărul de persoane care folosesc biciclete, de exemplu, Gdynia stă pe loc. Gdynia nu construiește piste pentru biciclete acolo unde este nevoie, ci doar acolo unde primește sprijin din fonduri europene. Putem vedea acest lucru în cifre: Gdynia are în prezent 700 de mașini la 1.000 de locuitori. În fiecare an, ponderea călătoriilor cu transportul public scade”, a declarat Piesiewicz.
Criză a schimbărilor climatice
Aspectul ecologic al inițiativelor de transport este vital, spun activiștii. Pe de o parte, orașul și activiștii reușesc să planteze copaci de-a lungul străzilor, pe de altă parte, există planuri pentru tăieri substanțiale de copaci legate de construcția de noi drumuri.
„Există planuri de construire a unei șosele de centură care este legată de cea mai mare tăiere de copaci planificată în ultimii ani, în zona cea mai apropiată de centrul orașului nostru, plămânii noștri verzi”, a declarat pentru Euronews Martyna Regent, o activistă locală din grupul Miasto Wspólne.
Impactul schimbărilor climatice devine rapid evident, iar activiștii țin să sublinieze cât de important este ca activitatea primăriei să fie un efort comun cu locuitorii.
„Ne aflăm în mijlocul acestei crize. Ar trebui să adunăm cele mai bune idei și să lucrăm împreună pentru un oraș Gdynia mai bun, mai sănătos, mai pregătit de criză și mai rezistent”, a declarat Regent.