Cântăreața de origine irlandeză Sinead O'Connor a murit la vârsta de 56 de ani, a anunțat miercuri Irish Times. Ea va rămâne pentru totdeauna în istorie pentru melodia "Nothing Compares 2 U", compusă de Prince, transformând-o într-un imn pentru cei cu inima frântă. De asemenea, ea rămâne în istorie și prin contribuțiile sale uimitoare la albumul "100th Window" din 2003 al trupei Massive Attack.
Apoi, în cartea ei de memorii din 2021, "Rememberings", a vorbit cu sinceritate despre copilăria abuzivă, despre lupta cu bolile mintale și despre nonconformismul pe care l-a avut o viață întreagă, potrivit Euronews Culture.
Încă din primele etape ale carierei sale, O'Connor și-a dezvoltat rapid reputația de a acționa cu sens. Cel mai cunoscut este faptul că a refuzat să cânte "The Star-Spangled Banner" înainte de un spectacol și a boicotat Premiile Grammy atunci când a fost nominalizată, scriind o scrisoare către Recording Academy în care spunea că premiile "respectă mai ales câștigul material".
Ce s-a întâmplat în 1992 în timpul emisiunii SNL?
Dar chiar și aceste acțiuni nu au avut impactul impresionant al controversei internațională pe care a provocat-o în 1992, în timpul unei reprezentații la emisiunea americană Saturday Night Live.
În timp ce interpreta o versiune a cappella a imnului de protest "War" al lui Bob Marley, Sinéad a înlocuit unele versuri cu cuvintele "abuz asupra copiilor". Ea și-a încheiat reprezentația ținând în mână o fotografie a Papei Ioan Paul al II-lea, pe care a rupt-o în bucăți. Aceasta, a aruncat poza ruptă înspre cameră, declarând "Luptați cu adevăratul inamic!"
Nimeni de la SNL nu știa că acest lucru se va întâmpla. Producătorul emisiunii, Lorne Michaels, ar fi ordonat rapid ca semnul "Aplauze" din studio să fie oprit. Liniștea care a urmat nu a făcut decât să facă gestul ei mai puternic.
Reacțiile au fost imediate
Proteste, amenințări cu moartea, o interdicție pe viață de la SNL. Joe Pesci, care a apărut în calitate de prezentator sâmbăta următoare, a declarat: "Dacă ar fi fost emisiunea mea, i-aș fi dat o asemenea palmă".
Într-o emisiune viitoare, Madonna a făcut o referință către Sinéad și a rupt o fotografie a lui Joey Buttafuoco, care se afla atunci în centrul unui scandal sexual de mare amploare.
Madonna și Sinéad au avut o mică dispută publică în anii anteriori, artista susținând că vedeta pop a fost abuzivă cu ea, făcând glume despre părul ei scurt.
Scandalul a fost o lovitură pentru popularitatea ei, iar albumele care au urmat nu au reușit să atingă succesul comercial al lucrărilor sale anterioare.
Adevărul despre protestul ei
Așa cum a detaliat artista în "Rememberings", nu a regretat niciodată momentul. Ea a explicat cum fotografia în cauză provenea din casa mamei sale abuzive, pe care a îndepărtat-o de pe perete după ce aceasta a decedat.
"Intenția mea a fost întotdeauna să distrug fotografia mamei mele cu Papa", a scris ea. "Reprezenta minciuni, mincinoși și abuzuri. Tipul de oameni care păstrau aceste lucruri erau diavoli ca mama mea. Nu am știut niciodată când, unde sau cum o voi distruge, dar o voi distruge când va veni momentul potrivit. Și cu acest gând, am adus-o cu grijă peste tot unde am trăit din acea zi încolo. Pentru că nimănui nu i-a păsat niciodată de copiii din Irlanda."
În ceea ce privește controversele, artista a fost întotdeauna în dezacord cu faptul că momentul SNL i-a ruinat cariera. Mai degrabă, "simt că faptul că am avut un disc nr. 1 mi-a deraiat cariera, iar faptul că am rupt fotografia m-a readus pe drumul cel bun", a scris ea. "Nu m-am născut pentru a fi o vedetă pop. Trebuie să fii o fată bună pentru asta... După SNL, am putut fi doar eu".
"Sunt o cântăreață de protest. Aveam lucruri pe care să le scot din piept. Nu am avut nicio dorință de faimă", a adăugat ea.
Protestul neînfricat al lui O'Connor împotriva abuzurilor sexuale asupra copiilor în Biserica Catolică poate că a stârnit o indignare la nivel mondial în 1992, dar ea a fost îndreptățită aproape un deceniu mai târziu, când Papa Ioan Paul al II-lea a recunoscut public abuzurile de lungă durată care se petreceau în cadrul Bisericii. Acesta și-a cerut scuze pentru abuzurile sexuale comise de preoți asupra copiilor - iar poveștile de mușamalizare sistematică continuă să apară și în prezent.