Poliția din Germania a demarat o anchetă penală în cazul lui Roger Waters, cofondatorul trupei Pink Floyd, după ce artistul a purtat o uniformă nazistă la un concert recent pe care l-a susținut la Berlin, relatează The Guardian.
"O anchetă a fost deschisă în legătură cu costumul afișat la concertele din 17 și 18 mai", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției din Berlin, Martin Halweg.
Afișarea de simboluri reprezentative regimului nazist, precum svastica sau insigne ale SS, este ilegală în Germania, cu excepția faptului în care sunt prezentate în scop educațional și în contexte artistice.
Gestul pentru care Roger Waters a ajuns să fie investigat de Poliția din Germania
Potrivit Euronews.com, Roger Waters a fost acuzat de antisemitism și a stârnit controverse încă de la începutul turneului său.
În timpul concertului, doi soldați l-au flancat pe celebrul artist care a apărut pe scenă îmbrăcat într-un palton lung, din piele neagră, cu o banderolă roșie la braț, ochelari negri și o mitralieră. Simpla descriere ar stârni îngrijorarea oricui care știe ce a însemna regimul nazist în Germania. În schimb, Roger Waters, solistul trupei Pink Floyd, a ales să poarte această ținută în timpul unui spectacol la Berlin.
Great news! Berlin police have launched a criminal investigation into Roger Waters following his concert in which he dressed like a Nazi SS officer holding a gun and denigrated the murder of Anne Frank.
— StopAntisemitism (@StopAntisemites) May 25, 2023
Shockingly @AMCTheatres is promoting Waters currently. pic.twitter.com/6AlIHMmbR2
După ce numeroase clipuri au fost publicate pe rețelele de socializare, iar organizațiile pentru drepturile omului și-au exprimat indignarea, Poliția germană a anunțat vineri că va investiga concertele lui Roger Waters.
”Efectuăm o anchetă pentru suspiciune de incitare la ură publică, deoarece îmbrăcămintea purtată pe scenă ar putea fi folosită pentru a glorifica sau justifica regimul nazist, tulburând astfel liniștea publică (...) Îmbrăcămintea seamănă cu cea a unui ofițer SS".", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliției, Martin Halweg.
În schimb, ținuta purtată de Roger Waters ar putea fi interpretată drept un omagiu adus filmului "The Wall" al trupei Pink Floyd, și nu o reflectare a opiniilor sale personale.
În drama din 1982, un personaj îmbrăcat precum un fascist autoritar se adresează unei mulțimi, o scenă care amintește de mitingurile de la Nürnberg organizate în timpul epocii naziste. Personaje de culoare, din comunitatea LGBT și evrei din film sunt atacate fizic, după discursul personajului fictiv.
Turneul susținut de Roger Waters în Germania a generat controverse în Germania, în condițiile în care autoritățile din Frankfurt și Munchen au încercat să-i anuleze concerte, pe fondul acuzațiilor de antisemitism.
Roger Waters acuză o ”o campanie josnică de denigrare”
Roger Waters a răspuns acuzațiilor potrivit cărora mesajele sale conțin conotații antisemite printr-un editorial publicat în cotidianul german Berliner Zeitung în februarie 2022.
Artistul a afirmat că ”lobby-ul israelian" coordonează ”o campanie josnică de denigrare împotriva sa”. Acestea echivalează cu tentative de a reduce la tăcere "lupta sa de șaptezeci și cinci de ani pentru drepturi egale ale omului pentru toți frații și surorile mele din Palestina/Israel, indiferent de etnia, religia sau naționalitatea lor", a scris Waters.
Roger Waters este unul dintre membrii marcați ai mișcării globale pro-palestiniene - Boicotare, dezinvestire și sancțiuni. Cunoscută sub numele de BDS, aceasta are ca scop forțarea Israelului de a se retrage din teritoriile ocupate, izolându-l din punct de vedere economic, cultural și diplomatic pe scena mondială.
Concerte și discursuri în Europa și în Statele Unite au fost anulate din cauza opiniilor sale. Declarațiile și spectacolele lui Roger Waters reprezintă o problemă deosebit de sensibilă în Germania, deoarece orice referire publică la regimul nazist este condamnată pe scară largă.
Waters a anunțat că va contesta interdicțiile în instanță. În cele din urmă, concertele au fost permise, iar artistul a apărut zâmbind la Hamburg la începutul lunii mai.
"Ca să știe toată lumea: un tribunal din Frankfurt a stabilit că nu sunt antisemit. Splendid", a spus Waters în discursul adresat fanilor.
Momentele controversate din timpul concertelor lui Roger Waters
În prezent, spectacolele sale includ un interludiu în care numele lui Mahsa Amini, o tânără iraniană a cărei moarte a declanșat proteste antiguvernamentale în masă, și al Annei Frank, victimă a Holocaustului, sunt proiectate pe un ecran. Ulterior, în timpul spectacolului, un porc gonflabil de mari dimensiuni este ridicat deasupra mulțimii, pe care este inscripționat logo-ul companiei Shell Oil, dar și steaua lui David, ca și cum ar reprezenta statul israelian.
Roger Waters a afirmat în repetate rânduri că nu este antisemit, însă grupurile pentru drepturile omului au reiterat că el face o confuzie între criticile legitime la adresa Israelului și antisemitismul ascuns.
La nivel național, au fost organizate proteste împotriva seriei de concerte susținute de muzicianul britanic în Germania, precum cele de la München, unde duminica trecută au participat, de asemenea, grupuri evreiești.
"Discursul de incitare la ură împotriva evreilor are în mod clar un loc în această țară. Locul este acum noua sală Olympia Hall [din Munchen]", a declarat Charlotte Knobloch, președinta Comunității Evreilor din Munchen și Bavaria Superioară, la intrarea în clădirea în care urma să aibă loc concertul.
Generațiile mai în vârstă își amintesc de Waters pentru modul în care trupa Pink Floyd era un exponent al protestului suprem al anilor '70, multe dintre melodiile aceia fiind asimilate cu mișcările politice de stânga ale perioadei.
Waters este faimos pentru opiniile sale aparent idiosincratice. La un moment dat, și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu succesul trupei Off The Wall, precum și cu filmul care a însoțit-o. The Wall a fost un record al industriei la vremea respectivă.