Darius Vâlcov, fostul ministru al Finanțelor, condamnat la începutul lunii mai la 6 ani de închisoare în ”dosarul tablourilor” s-a predat marți seară polițiștilor, lângă Napoli, potrivit presei locale.
Acesta a mers la secția locală de la Portici-Ercolano.
Potrivit surselor Euronews România, Darius Vâlcov este plecat în Italia încă din anul 2020, acolo și-ar fi deschis și o firmă și are inclusiv declarat un nou domiciliu.
Darius Vâlcov, dat în urmărire generală
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliţia Română, după ce nu a fost găsit pentru a fi încarcerat, el având de executat o condamnare de 6 ani de închisoare într-un dosar de trafic de influenţă şi spălare de bani.
"Împotriva celui în cauză, Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr.1/02.05.2023, fiind condamnat la o pedeapsă de 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare a banilor", se arată pe site-ul Poliţiei Române, secţiunea "Persoane urmărite".
Știrea inițială:
La instanţa de fond, Vâlcov primise o condamnare de opt ani de închisoare, pedeapsă scăzută la şase ani la apel, după ce judecătorii au constatat că pentru infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia faptele s-au prescris.
Este vorba de Dosarul Tablourilor, numit astfel după ce procurorii au găsit peste 100 de opere de artă achiziţionate de Vâlcov prin interpuşi, unele dintre fiind ascunse în pereţii falşi ai unor imobile aparţinând fostului ministru.
Astfel, acum urmează procedura standard. Polițiștii îl vor căuta la domiciliul pe care acesta îl avea declarat în România, iar dacă nu este găsit, atunci va fi dat în urmărire internațională. Potrivit surselor Euronews România, Darius Vâlcov este plecat în Italia încă din anul 2020, acolo și-ar fi deschis și o firmă și are inclusiv declarat un nou domiciliu.
”790/1/2019 - Decizia nr. 38 I. Admite apelurile declarate de Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpatul intimat Vâlcov Darius Bogdan împotriva sentinţei penale nr. 74 din data de 08 februarie 2018, pronunţată de Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casație și Justiție în dosarul nr. 2018/1/2015.
Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi în rejudecare: Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 8 ani închisoare în pedepsele componente pe care le repune în individualitatea lor astfel: - pedeapsa de 4 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență prevăzută de art. 291 alin.1 Cod penal, cu referire la art. 6 din Legea nr.78/2000; - pedeapsa de 6 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor prevăzută art. 29 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 656/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 187/2012; - pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte (în legătură cu S.C. RUPIAH S.A., S.C. ENERO PROD S.R.L., S.C. CONTIS COMPANY S.R.L. şi S.C. CONTIS CONSULTING COMPANY S.R.L.) prevăzută de art. 12 lit. a teza I din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal. ”, se arată în decizie.
Vâlcov, condamnat în primă instanță în 2018
Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanță, în 2018, la 8 ani de închisoare cu executare. Acuzațiile sunt de trafic de influenţă, spălare de bani și efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia.
Fostul ministru de Finanțe este acuzat că, pe vremea când era primar în Slatina, ar fi primit 6,2 milioane de lei de la omul de afaceri Theodor Berna, pe care îl ajutase să câștige niște licitații organizate de Compania de Apa Olt.
Recent, Darius Vâlcov a scăpat de un alt dosar penal în care era acuzat de luare de mită. În primă instanță, fusese condamnat de Tribunalul Dolj la 6 ani și jumătate de închisoare cu executare, însă Curtea de Apel Craiova a decis definitiv, în urmă cu aproape două săptămâni, că procesul penal trebuie să înceteze pentru că faptele s-au prescris. Judecătorii au menținut, totuși, decizia de confiscare a sumei de 4,2 milioane de lei pentru acoperirea prejudiciului din dosar.