Continuă ancheta în care procurorii încearcă să afle cine a plătit pentru campania lui Călin Georgescu, pentru alegerile prezidențiale din 2024, care au fost anulate ulterior. Bogdan Peșchir, programatorul din Brașov, singurul despre care procurorii au dovezi că a plătit pentru influenceri pe TikTok, a fost adus, cu mandat, la audierile de la sediul IGPR.
Bogdan Peșchir, arestat preventiv
Bogdan Peșchir a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, pentru coruperea alegătorilor. Decizia aparține magistraților Judecătoriei Sectorului 5.
Maria Moiș, jurnalist Euronews: „Procurorii l-au convins pe judecător că Peșchir trebuie să rămână în arest preventiv pentru că a fost implicat în a corupe alegătorii să-l voteze pe Călin Georgescu, că ar fi cumpărat voturi prin sistemul de donații de pe TikTok, dar ar și fi plătit anumiți interlocutori pe care i-a convins să facă rost de voturile unor români din diaspora. Procurorii au atașat la dosar multe conversații pe care Peșchir le-a avut cu diverși utilizatori, respectiv o listă cu persoanele la care au ajuns banii pe care el i-ar fi dat. Vorbim în total de un milion de euro.
Cei mai mulți au fost dați prin sistemul de donații TikTok, respectiv anumiți influenceri făceau live pe TikTok, Peșchir le dădea cadouri virtuale care apoi erau convertite în bani.
Avocatul lui Peșchir spune că este o măsură care nu se justifică pentru că nu ar fi probe la dosar care să demonstreze că el poate fi acuzat de coruperea alegătorilor, pentru că el și-ar fi exprimat doar admirația pentru o anumită persoană. Din referatul procurorilor, consultat de Euronews, rezultă altceva. Procurorii susțin că Peșchir știa foarte bine în ce este implicat și s-a organizat cu mult înainte ca, în mod oficial, Georgescu să-și depună candidatura.
Este cel mai important pas al anchetatorilor care vor să demonstreze că nu a costat zero lei campania lui Georgescu și că a fost un plan bine pus la punct pentru a manipula alegătorii.”
Apărătorul lui Peșchir a precizat că va contesta decizia instanței.
Constantin Gliga, avocatul lui Bogdan Peșchir: „Am depus contestație împotriva acestei hotărâri pe care o considerăm profund nejustificată, pentru că ceea ce a făcut Bogdan nu are nicio legătură cu infracțiunea de influențare a alegerilor sau cu corupere a alegătorilor. El pur și simplu și-a exprimat admirația pentru o anumită persoană.
Am lecturat pasaje semnificative din referatul cu propunere de arestare preventivă. Am văzut că sunt citate anumite mesaj, însă nu pot nici să confirm, nici să infirm în ce context au fost făcute afirmațiile respective. Noi nu am avut până acum posibilitatea să studiem dosarul. Părerea mea este că trebuiesc luate chestiunile respective ca și puncte de vedere unilaterale ale Ministerului Public".
Procurorii Parchetului General cer arestarea lui Bogdan Peșchir
Bogdan Peșchir, care a fost reținut joi seara, este acuzat de coruperea alegătorilor prin mijloace de comunicare electronică (în formă continuată - 265 acte materiale). Procurorul de caz din cadrul Parchetului General a cerut instanței arestarea preventivă a influencerului pentru 30 de zile.
„Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat faptul că, în perioada 28.03.2024 – 31.01.2025, inculpatul a oferit suma de 879.521,13 USD, sub formă de gift-uri pe alicația TIK TOK (plăți efectuate prin aplicație în timpul unor sesiuni live ale utilizatorilor prin oferirea de puncte ce pot fi apoi convertite în sume de bani) și sumele de 302.547,87 de lei și 17.859,31 USD, prin transferuri efectuate prin aplicația REVOLUT (conturi bancare și portofele electronice de criptomonede), către 265 de persoane, în scopul determinării acestora să voteze un anumit candidat alegerile prezidențiale organizate în anul 2024”, precizează anchetatorii.
Bogdan Peșchir a fost reținut
Bogdan Peșchir a fost reținut preventiv pentru 24 de ore. El va fi audiat vineri la Parchetul General.
Bogdan Peșchir, pus de polițist să-și scoată cagula și ochelarii
El a venit cu cagulă și ochelari de soare, dar a fost obligat de polițist să-și descopere fața și să se legitimeze, în timp ce presa îi punea întrebări.
Jurnalist: „De unde ați avut finanțe pentru a susține campania lui Călin Georgescu?”
Jurnalist: „Ne arătați și nouă fața dvs?”
Polițist: „Dă jos cagula, te rog. Cu totul, nu așa. Te rog să te legitimezi, să fiu sigur că ești tu. Dă jos și șapca, și ochelarii."
Bogdan Peșchir: „Sunt flancat de poliție...”
Jurnalist: „Ați primit bani de la ruși? Care e sursa banilor?”
În mediul online, Bogdan Peșchir era cunoscut drept „bogpr”, iar despre el se spune că este „regele TikTok-ului". Când a început investigația, în decembrie 2024, când au fost făcute primele percheziții, Peșchir a spus că a făcut donații către conturi care îl susțineau pe Călin Georgescu, dar că nu a făcut plăți directe către Georgescu.
La poza sa de profil de la acea vreme apărea sigla de campanie a lui Călin Georgescu. La acel moment, au fost confiscate în jur de 7 milioane de dolari din conturile lui Peșchir.
„Eu nu am finanțat o campanie, eu am făcut donații către conturi de TikTok, de tot felul, fără să le cer vreun favor sau să le condiționez aceste donații de orientarea lor politică. Iar când mi s-a propus, de anumite conturi, să le donez pentru a susține pe cineva, le-am spus foarte clar că nu doresc să fac așa ceva, că fiecare trebuie să susțină voluntar pe cine vrea”, a spus Peșchir, la acea vreme, potrivit Europa Liberă.
În documentele desecretizate de CSAT, SRI a precizat atunci că Bogdan Peșchir i-a finanțat campania lui Călin Georgescu cu peste 380.000 de euro. Peșchir ar avea afaceri legate de criptomonede, după ce a lucrat ca programator în acest domeniu.
La acel moment, investigațiile erau erau legate de „corupere a alegătorilor, spălarea banilor, fals informatic şi infracţiunea prevăzută de art. 5 din OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob".
Și reprezentanții TikTok au confirmat implicarea lui Bogdan Peșchir în finanțarea promovării lui Călin Georgescu, conform celor spuse de SRI pe 28 decembrie. Campania a fost desfășurată prin intermediul a 20.321 de conturi, create în perioada 2022-2023, care au generat peste 2,1 milioane de comentarii începând cu data de 23 noiembrie 2024.
Recent, s-a descoperit că mare parte din adresele electronice aveau 5 IP-uri localizate în Turcia și au utilizat servicii de email din Rusia (rambler.ru) pentru a crea cele peste 20.000 de conturi pe TikTok.
Influencerii erau recrutați prin intermediul platformei FameUp, iar fiecare influencer primea o sumă de bani pentru a atragere 20.000 de utilizatori.
Pe lângă cele peste 20.000 de conturi de TikTok, procurorii spun că a mai fost o rețea de 25.000 de conturi TikTok care au devenit extrem de active cu două săptămâni înainte de alegerile de pe 24 noiembrie 2024. În acea perioadă, serviciile din România au spus că au existat în jur de 85.000 de atacuri cibernetice, provenite din 33 de țări, care au vizat integritatea sistemelor informatice de suport electoral.
Alături de Bogdan Peșchir, printre cei vizați se mai află influencerul Makaveli și alți 13 influenceri care au primit bani pentru a posta despre Călin Georgescu. În cadrul perchezițiilor, la domiciliul lui Makaveli și la cel al altui influencer au fost găsite arme de foc și arme albe. De altfel, Makaveli, pe numele său real Alexandru Virgil Zidaru, este angajat de Diana Șoșoacă, la Senat, de la finalul anului trecut.
Au fost făcute percheziții în județele Brașov, Botoșani, Călărași, Dolj, Galați, Giurgiu, Maramureș, Mureș și Timiș, într-un dosar penal pentru infracțiunea de corupere a alegătorilor.
Unii dintre influencerii care au susținut campania lui Călin Georgescu erau cunoscuți în lumea interlopă, precum George 'Pian'. În promovarea lui Georgescu, ei dădeau mesaje pro-ruse și anti-occidentale. În acele documente desecretizate, SRI susținea că ei „erau implicați în promovarea și cumpărarea de voturi”. După ce a început investigația, unii dintre influenceri au spus că se dezic de Georgescu.