103 cetățeni români vor ieși din Fâșia Gaza, potrivit Ministerul Afacerilor Externe, în urma negocierilor. Este un procent mare și o adevărată reușită dacă avem în vedere că, în total, 260 de români au solicitat evacuarea.
În direct la Euronews România, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a explicat ce înseamnă această negociere.
Cum s-a negociat evacuarea celor 103 români din Gaza
Cristian Diaconescu, fost ministru de externe: "Da, este un succes și reflectă o istorie interesantă a prezenței României în Orientul Mijlociu și mai ales un nivel de credibilitate extrem de important, pentru că a aduce acești oameni spre România presupune, în primul rând, un nivel de încredere în ceea ce privește două părți care se află în conflict: statul israelian și gruparea teroristă Hamas."
Cei 103 cetățeni români au fost înscriși pe o listă şi li s-a permis să treacă prin punctul de frontieră de la Rafah, de la granița cu Egiptul.
Cristian Diaconescu: "Acești oameni, pe timpul nopții, au trebuit să străbată zone probabil controlate cel puțin parțial de Hamas. Hamasul nu are niciun interes să-i lase pe acești oameni să scape, pentru că reprezintă, alături de ostatici, un argument serios în ceea ce spunem noi a fi scutul uman.
Negocierile se poartă în zone politico-militare, dar decizia este a militarului din teren, care nu știi cum reacționează într-o astfel de situație.
În egală măsură, Egiptul nu dorește să aducă spre statul egiptean, chiar dacă pe perioadă temporară, cetățeni din Fâșia Gaza care au legături cu terorismul, care au legături cu Hamasul. Deci e nevoie și de un control de securitate foarte serios, fie de o parte, fie de alta și evident, prin mijlocirea reprezentanților diplomatici ai României, care trebuie să găsească un modus vivendi între părți, la care suspiciunea este enormă, de așa manieră încât oamenii să treacă până la urmă și să poată fi îmbarcați spre Cairo".
Cei 103 români au așteptat însă ore bune la graniță și încă nu se știe dacă au reușit să treacă. Sunt familii cu copii, care au aflat noaptea târziu că la prima oră a dimineții vor trebui să fie la punctul de trecere a frontierei. Mulți au plecat cu ce aveau pe ei pentru a scăpa de război. Alți 160 de români cu dublă cetățenie rămân în Gaza momentan.
Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE, a declarat la Euronews România că toate criteriile de selecție a românilor care ies sau rămân în Fâșia Gaza aparțin exclusiv statelor Israel și Egipt.