Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum explică Radu Marinescu, ministrul avizat al Justiției, că a apărat un personaj celebru, acuzat de trafic de persoane și proxenetism

Deputatul PSD Radu Marinescu a primit aviz favorabil, luni, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Întrebat în ce context a ajuns să-l apere pe Alex Bodi, acuzat de trafic de persoane și proxenetism, avocatul a explicat că „niciodată nu trebuie confundat profesionistul dreptului cu persoana pe care o apără”.

Radu Marinescu a răspuns acuzațiilor potrivit cărora a apărat, în calitate de avocat, persoane acuzate inclusiv de proxenetism.

„Într-o democrație și într-un stat de drept, orice cetățean are dreptul să fie apărat de către un avocat. Misiunea mea ca avocat este să apăr un cetățean care se află în fața justiției”, a afirmat Marinescu, social-democratul avizat favorabil pentru postul de ministru al Justiției.

Întrebat în ce context a ajuns să fie avocatul lui Alex Bodi, fostul iubit al Biancăi Drăgușanu, Radu Marinescu a amintit că a apărat în instanță numeroase persoane, printre care unele și cu notorietate, deoarece este „o obligație profesională” pe care i-o impune legea.

„În opinia dumneavoastră o persoană care este acuzată de un anumit tip de infracțiuni în Codul Penal, dacă sunt mai grave, nu ar mai trebui să fie deloc apărată. (...)

Faptul că în calitate de avocat, am apărat nu doar pe domnul pe care l-ați citat (Alex Bodi, n.r), foarte multe persoane cu notorietate publică, este o obligație profesională pe care mi-o impune legea. Trăim într-un stat de drept.

Apropo de domnul pe care l-ați citat, nu am vreo cunoștință să existe vreo hotărâre de condamnare”, a afirmat cel nominalizat pentru postul de ministru al Justiției.

Radu Marinescu: „Niciodată nu trebuie confundat profesionistul dreptului cu persoana pe care o apără”

„Aș putea să vă dau exemple din țări europene, cum ar fi Franța, în care avocați cu mare notorietate care au apărat de asemenea persoane care au fost în fața justiției penale au ajuns miniștri ai Justiției. Nu s-a pus niciun fel de semn de întrebare cu privire la integritatea lor.

Există norme europene, există norme naționale, există hotărâri ale CEDO, ale CCR, ale instanțelor naționale care spun că niciodată nu trebuie confundat profesionistul dreptului cu persoana pe care o apără.

Responsabilitatea mea se oprește la a utiliza mijloace legale și în limitele legii pentru a apăra o persoană. Răspunderea dânsului va fi în fața judecătorului care va stabili dacă a greșit sau nu. Nu procurorul care acuză, ci judecătorul care condamnă stabilește dacă o persoană a greșit sau nu.

Exclus să se pună problema vreodată să fie favorizată vreo persoană”, a afirmat el.

Potrivit Libertatea, fostul soț al Biancăi Drăgușanu, Alex Bodi, este acuzat de procurorii DIICOT de racolarea mai multor tinere pe care le-a obligat să se prostitueze, de şantaj - „consecinţă a plăţii unor taxe de protecţie” - și de sustragere de sub sechestru.

La mijlocul lunii noiembrie, Curtea de Apel Alba a admis contestațiile formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție - DIICOT - BT Sibiu și 10 inculpați, printre care și Alex Bodi, fostul iubit al Biancăi Drăgușanu și fin de-ai interlopului sibian Adrian Tâmplaru (44 de ani). Tâmplaru, Bodi și alte aproape 30 de persoane sunt judecate pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de persoane și proxenetism.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE