Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București, a fost și el invitat în platoul Euronews România, asemenea altor candidați, precum Sebastian Burduja (din partea PNL) sau Nicușor Dan (independent, susținut de Alianța Dreapta Unită). Enache a fost întrebat la Vocile care contează, printre altele, despre câteva dintre problemele pe care le are Capitala - oamenii străzii și câinii fără stăpân.
Euronews România i-a invitat în dezbatere electorală pe toți candidații. Dezbaterea electorală între candidați este cea mai corectă/eficientă cale de a convinge alegătorii într-o democrație, în campania electorală. De mai multe cicluri electorale, indiferent de tipul acestora, confruntările au dispărut, iar partidele, liderii, candidații le evită cu obstinație.
Alegătorii sunt astfel privați de cel mai important instrument de informare, înainte de exercitarea votului. Este de presupus că scăderea permanentă a prezenței la vot, sentimentul de inutilitate al alegerilor, lehamitea față de clasa politică în ansamblu, sunt generate și de lipsa informațiilor despre programele politice ale actorilor electorali.
Mihai Enache, despre problema oamenilor străzii în București
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București: „Oamenii străzii... Avem un oraș cu șapte Poliții Locale. Un oraș cu șapte Direcții de Asistență Socială. Și ce vedem? Niște instituții care nu-și fac treaba, pentru că asta vedem pe stradă. (...) Este vorba, în primul rând, despre oameni care consumă droguri pe stradă și acest subiect este legat de subiectul Poliției Locale care nu își face treaba. Sunt oameni ai străzii folosiți de traficanți de droguri tocmai pentru a le facilita traficul propriu-zis”.
Cum rezolvați, concret, problema?
„Ce ține de atribuțiile Primarului General, în așa fel încât Poliția Locală - care să fie una singură în București și care să aibă atribuții clare pe acest trafic de droguri - să-și facă treabă. V-am mai dat exemplul cum niște polițiști locali au venit să mă amendeze pe mine care vopseam un perete, le-am spus că la 100 de metri sunt oameni care se droghează și mi-au spus că nu au ei competențe să treacă dincolo de Centrul Vechi. Chestia asta trebuie să dispară, Poliția Locală trebuie să facă ceea ce are în atribuții. Nu mai putem suporta o instituție care consumă resurse imense... Trebuie să-și facă treaba Poliția Locală”.
Cum?
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București: „Punându-i la muncă (...)”.
Ce ar trebui, concret, să facă Poliția Locală?
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București: „Să aibă în atribuții zone clare și să-i prindă pe ăia care se droghează sub nasul lor, să-i rețină, să cheme Poliția Națională, da, iar Poliția Națională să ridice acești oameni care vând droguri. Despre asta vorbim. (...) Eu v-am spus cazul concret. Polițistul ăla care mi-a spus mie că nu are atribuții trebuia să meargă să ia măsurile care se impun atunci când un om se droghează... Păi, ce măsură poate să ia un polițist când sub nasul lui cineva se droghează? Să ridice acei oameni, să îi cerceteze, să îi dea Poliției Naționale, să își facă treabă, despre asta vorbim. În tot centrul Bucureștiului se întâmplă asta și toată lumea închide ochii”.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.
- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
- 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.