Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cuba, sufocată de gunoaie și fără apă potabilă. Unii localnici spun că n-au mai trăit niciodată ce trăiesc acum

Cuba trece printr-o gravă criză. Pentru că serviciile publice sunt în colaps, oamenii au ajuns să navigheze cu greu printre gunoaiele care sufocă străzile. În plus, cubanezii se luptă cu lipsa apei potabile și a electricității raționalizate. Autoritățile sunt complet depășite de situație și dau vina pe sancțiunile impuse de Statele Unite.

Viața cubanezilor, un coșmar

Viața cubanezilor a devenit un adevărat coșmar din cauza crizei grave pe care o traversează țara. Serviciile de salubrizare lucrează la jumătate din capacitate, iar străzile par a fi înghițite de mormane de gunoaie. Localnicii au electricitate doar câteva ore pe zi, transportul public este deficitar, inflația este la cote înalte și nici alimente nu prea se găsesc.

Havana, capitala insulei și cel mai mare oraș din țara cu aproape 11 milioane de locuitori, este locul unde semnele crizei sunt foarte vizibile. Cel mai greu de suportat este lipsa apei potabile.

Elsa Infante, pensionară: Mă simt rău, sincer, rău. Dacă aș putea pleca la munte, lângă un râu, aș pleca. Am trăit la țară și nu am trecut niciodată prin ce trăiesc acum, este mai rău decât oricând, o situație foarte dificilă.

José Antonio Hernández, președintele companiei de apă și canalizare: Astăzi, avem peste 600.000 de oameni afectați (de lipsa apei - n.red) în toată țară. Sunt provincii cu peste 30.000 de oameni afectați.

Criza apei vine cu riscul izbucnirii unor epidemii. Unii oameni suferă de diverse boli virale, cum ar fi hepatita.

Localnică: Au trimis cisterna cu apă pentru oamenii bolnavi și au dat puțină apă fiecărui vecin. Chiar și așa, se fac 16 zile de când ar fi trebuit să vină cisterna și nu a venit.

Deși protestele au fost sporadice, oamenii sunt nemulțumiți și spun că situația este mult mai dramatică decât așa zisa perioadă specială din anii '90, când prăbușirea Uniunii Sovietice i-a afectat direct și pe cubanezi, care au rămas fără alimente, în timp ce produsul intern brut a scăzut cu 35 la sută.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE