Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza energetică din Polonia. Autoritățile de la Varșovia caută soluții pentru a înlocui cărbunele rusesc

Deși Polonia are propriile exploatări de cărbune, această țară se vede nevoită să importe ca să asigure rezervele pentru la iarnă, fiind una dintre cele mai mari consumatoare de cărbune din Europa. De asemenea, situația locuitorilor din unele zone este problematică, iar ca să-și asigure încălzirea, aceștia apelează deseori la comerțul ilegal de cărbune.

 Wałbrzych este un oraș din Silezia, Polonia, puternic influențat de cărbune, mai întâi de mineritul de cărbune, apoi de închiderea minelor, iar pe urmă de șomajul și de mineritul ilegal organizat de foștii mineri.

Roman Janiszek, miner pensionar, explică faptul că astăzi, în vremuri de criză energetică, cărbunele a devenit o marfă greu de găsit.

„Pensiile pe care le au aici majoritatea oamenilor, oamenii din acea perioadă minieră, nu sunt foarte mari. Este greu, când prețul cărbunelui este între 2.000 de zloți (424 de euro) și 3.000 de zloți (636 euro) pe tonă, să îți permiți să cumperi o tonă de cărbune în magazie, dar este accesibil să cumperi 5 sau 10 saci și, în același timp, să îți rămână bani ca să supraviețuiești de la o lună la alta, pentru că așa se fac socotelile pe aici”, a spus Roman Janiszek.

Când vorbește de saci, el se referă la saci de cărbune scos ilegal. „Există îndoieli dacă va exista (cărbune) din minele ilegale, dar cu siguranță va fi mai ieftin”, a mai spus Roman Janiszek.

„Anul acesta nu sunt deloc pregătită cu combustibil (cărbune). Nu avem nimic, nicio rezervă. Nu există combustibil în depozite. Dacă există ceva, este pe abonament, dar dacă vrei să cumperi, ar trebui să fie o cantitate mai mare, ceea ce, din păcate, nu ne putem permite”, a spus o localnică din Walbrzych.

Guvernul polonez a introdus un ajutor financiar

Între timp, Guvernul polonez a introdus un ajutor financiar pentru cei care își încălzesc locuințele cu cărbune.

“Guvernul a pregătit sprijin, iar bugetul este de 11,5 miliarde de zloți. Acest sprijin este pentru toate gospodăriile din Polonia care folosesc cărbunele ca materie primă pentru încălzirea locuințelor lor și există o indemnizație unică de 3.000 de zolți [636 de euro]”, a spus Aleksander Brzozka, purtătorul de cuvânt al Ministerului Climei și Mediului.

Cu toate acestea, experții avertizează Guvernul că ar trebui să fie mai econom.

„Statul ar trebui să sprijine gospodăriile sărace. Bugetul de stat polonez nu are fonduri ca să sprijinim toate gospodăriile”, a spus Rafal Zasun, expert în energie, redactor-șef wysokienapiecie.pl.

“Polonia folosește mai mult cărbune pentru încălzirea gospodăriilor decât oricare altă țară din Europa. Deși Polonia extrage propriul cărbune, a importat o mare parte din Rusia. Totuși, importul a fost întrerupt de războiul din Ucraina și de sancțiunile aplicate Moscovei”, a spus Magdalena Chodownik, jurnalist Euronews.

Rafal Zasun a mai precizat că trebuie să fie importate câteva milioane de tone de cărbune din alte țări decât Rusia, din cauza embargoului.

“Polonia a introdus embargoul asupra cărbunelui rusesc mai devreme decât alte țări europene, noi l-am introdus în aprilie. Alte țări europene l-au introdus în august, așa că au avut ceva timp la dispoziție ca să-și completeze stocurile cu cărbune rusesc. Polonia este într-o situație nefericită, deoarece avem nevoie de un tip mai special de cărbune pentru gospodării, care nu mai este folosit în țări precum Marea Britanie, Germania. Probabil ne vom confrunta cu o penurie a acestui tip de cărbune.”

 Rafal Zasun a mai spus că principalul motiv al crizei îl reprezintă războiul din Ucraina.

“Nu războiul în sine, ci sancțiunile, precum și sprijinul european pentru Ucraina. Au introdus embargoul pentru cărbunele rusesc prea devreme. Dacă am fi introdus acest embargo în august, ca restul Uniunii Europene, am fi putut crește rezervele de cărbune.

Creștem importul de cărbune acum, dar cărbunele din Columbia, Indonezia, Republica Africa de Sud nu poate înlocui 100% cărbunele rusesc, deoarece de ani de zile cărbunele rusesc a fost dedicat nevoilor gospodăriilor poloneze.”

În ceea ce privește o posibilă criză energetică, Rafal Zasun crede că nimeni nu poate prezice ce se poate întâmpla.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE