Aproape jumătate din profesorii din Uniunea Europeană au trecut de 50 de ani, însă din urmă nu vin suficienți tineri care să suplinească lipsa de personal didactic.
Aproape toate țările europene se vor confrunta în curând cu lipsă acută de profesori. Motivul? Meseria nu este atrăgătoare din punct de vedere financiar.
Doar 7% dintre profesorii din Uniunea Europeană au vârsta mai mică de 30 de ani. Tinerii dau vina pe salariile mici din învățământ care nu mai țin pasul cu inflația.
Înainte de pandemie doar jumătate dintre profesorii din țările OCDE erau mulțumiți de veniturile sale. Lipsa personalului a devenit ceva obișnuit în sistemul de educație iar sectoarele din majoritatea statelor UE sunt afectate din mai multe motive.
În România, nu mai puțin de 28% dintre profesori au peste 50 de ani. În Italia, procentul trece de 50%, iar Bulgaria atinge 43%.
Germania va pierde 25.000 de profesori până în 2025, iar Austria va pierde 20.000 de profesori până în 2027.
Motivul pierderii profesorilor este salarizarea. Salariul mediu anual al unui profesor în Uniunea Europeană este de 25.055 euro pe an, în Bulgaria salariu depășește puțin peste 7.730 de euro/an, iar în Germania 54.129 de euro/an
Care sunt efectele scăderii calității sistemelor de educație
Media europeană a ratei abandonului ajunge la 10%
- România: 15,6% rata abandonului școlar
- Spania: 13,9% rata abandonului școlar
- Ungaria: 12,4% rata abandonului școlar
- Germania: 12,2% rata abandonului școlar