Nord-coreenii au testat o rachetă balistică, luni, 6 ianuarie, chiar în timp ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se afla în vizită în Coreea de Sud, pe fondul crizei politice de la Seul. Blinken și-a afirmat din nou „încrederea deplină” în instituțiile sud-coreene.
Coreea de Nord a testat o rachetă balistică în timp ce Anthony Blinken vizita Coreea de Sud
În tot acest timp, Phenianul a făcut testul pe care l-a ținut secret până în ultimul moment. Potrivit surselor sud-coreene, care citează Asociația pentru Controlul Armelor, racheta părea să fie una balistică, cu rază intermediară de acțiune, de până la 5.400 de kilometri. Ea a fost lansată în jurul amiezii și a zburat aproape 1.120 de km, după care a ajuns în apele dintre Japonia și Coreea de Nord.
Într-o conferință de presă comună cu ministrul de externe al Coreei de Sud, care a avut loc la câteva ore după lansarea rachetei, Blinken a condamnat gestul drept „încă o încălcare a multiplelor rezoluții ale Consiliului de Securitate ONU”.
Statele Unite ale Americii s-au oferit, de multe ori, să discute cu liderii nord-coreeni, și au spus-o și public și în privat, „și singurul răspuns efectiv pe care l-am primit a fost acțiuni din ce în ce mai provocatoare, inclusiv lansările de rachete”, a spus Blinken, citat de USAToday.
Însă scopul nord-coreenilor ar fi de a crea rachete capabile să lovească SUA. În octombrie 2024, Phenianul a lansat o rachetă balistică intercontinentală care stat în aer timp de 86 de minute, cel mai lung timp de teste de până acum. Deși a zburat pe o distanță mai mică decât racheta lansată luni, 6 ianuarie, altitudinea și unghiul de lansare au indicat că ar fi capabilă să zboare mai mult și că, teoretic, ar putea lovi teritoriul SUA.
În tot acest timp, criza politică din Coreea de Sud continuă. Iar vizita lui Blinken în Coreea de Sud vine în timp ce Seului este zguduit, de mai bine de o lună, de tulburări politice, după ce președintele Yoon Suk Yeol, care este acum suspendat, a impus legea marțială pe 3 decembrie. La câteva ore distanță, el a anulat decretul, ca răspuns la reacțiile din partea parlamentului și a protestelor publice. În plus, oficialitățile sud-coreene au suspendat demersurile de arestare a președintelui pus sub acuzare.
Pe 3 ianuarie, autoritățile au încercat, fără succes, să-l aresteze pe Yoon, însă s-a iscat un conflict între garda sa prezidențială și serviciul de securitate militară, care a durat șase ore. Yoon a depus o plângere și un ordin de contestare a mandatului de arestare, cu argumentul că anchetatorii nu au autoritatea constituțională pentru a-l reține.
Yoon a fost pus sub acuzare de două ori luna trecută. Deși rămâne în funcție, puterile sale prezidențiale au fost suspendate, iar prim-ministrul Han Duck-soo a preluat funcția de președinte interimar.
În ciuda acestor evenimente, Blinken a declarat că SUA au „încredere deplină în instituțiile din Coreea de Sud” și că democrația sud-coreeană „a fost testată în ultimele săptămâni, la fel cum democrația americană s-a confruntat cu provocări de-a lungul istoriei noastre”. Secretarul de tat al SUA a mai precizat că „ne reafirmăm sprijinul nostru neclintit pentru poporul sud-coreean, deoarece lucrează neobosit pentru a susține aceste instituții."