Anchetatorii sud-coreeni au încercat în zadar vineri să-l aresteze pe preşedintele destituit Yoon Suk Yeol la reşedinţa lui din Seul, pentru tentativa sa ratată de a impune legea marţială pe 3 decembrie, fiind împiedicaţi de gărzile de corp prezidenţiale, informează sâmbătă agenţiile de presă internaţionale.
Timp de aproape şase ore, procurori şi agenţi ai Biroului de anchetă asupra corupţiei în rândurile oficialilor de rang înalt (CIO), care centralizează ancheta pentru "rebeliune" declanşată împotriva lui Yoon, au stat înlăuntrul reşedinţei prezidenţiale, în cartierul şic Hannam.
În final, ei au ieşit de acolo în jurul orei 13:30 (04:30 GMT) fără să reuşească arestarea.
„În ceea ce priveşte executarea mandatului de arestare astăzi, s-a decis să aceasta este fizic imposibilă din cauza impasului persistent", a anunţat CIO într-un comunicat. „Îngrijorările pentru securitatea personalului aflat la faţa locului a dus la decizia de a întrerupe executarea" mandatului de arestare, adaugă comunicatul.
Un ofiţer al Statului major interarme de la Seul a declarat că echipa CIO "intrase în confruntare" cu soldaţii plasaţi sub ordinul serviciului de securitate prezidenţial. Acesta din urmă a afirmat la rândul său că "a purtat negocieri" cu CIO.
Serviciul de securitate prezidenţial, care continuă să-l protejeze pe Yoon în calitate de şef de stat în exerciţiu, a împiedicat deja mai multe percheziţii ale anchetatorilor la domiciliul lui Yoon în ultimele zile.
Sosită în grabă la reşedinţa prezidenţială în dimineaţa zilei de vineri, echipa de avocaţi a lui Yoon a denunţat din nou un mandat de arestare „ilegal şi nevalabil".
CIO are termen până pe 6 ianuarie pentru a executa mandatul de arestare
CIO are termen până pe 6 ianuarie pentru a executa mandatul de arestare emis marţi de un tribunal din Seul la cererea sa.
O arestare a lui Yoon Suk Yeol, care rămâne oficial şeful statului şi este doar suspendat în aşteptarea confirmării de către Curtea Constituţională a destituirii sale până la mijlocul lui iunie, ar fi fără precedent în istoria Coreei de Sud.
Sute de susţinători ai lui Yoon, printre care cunoscuţi youtuberi de extremă dreapta şi predicatori creştini evanghelici, au campat lângă reşedinţa prezidenţială întreaga noapte de joi spre vineri, unii organizând şedinţe de rugăciune nocturne.
Circa 2.700 de poliţişti au fost desfăşuraţi în sector, după ciocniri între susţinători şi detractori ai preşedintelui destituit, joi seara.
Cum s-a ajuns aici
Yoon Suk Yeol a generat siderare în Coreea de Sud în noaptea de 3 spre 4 decembrie impunând legea marţială şi trimiţând armata în parlament pentru a încerca să-l reducă la tăcere, un episod care a amintit ţării de orele sumbre ale dictaturii militare.
El a fost forţat să dea înapoi câteva ore mai târziu, deputaţii reuşind să intre în parlament şi să voteze o moţiune de cenzură care cerea ridicarea legii marţiale, în timp ce asistenţii lor blocau uşile parlamentului cu mobilier şi mii de manifestanţi prodemocraţie erau adunaţi în exterior.