Mii de oameni au protestat în Seul, capitala Coreei de Sud, nemulțumiți de acțiunile președintelui țării. Oamenii cer punerea sub acuzare și arestarea șefului statului, după decretarea eșuată a legii marțiale. Președintele își apără decizia din 3 decembrie și spune că a făcut-o pentru a proteja democrația. Legea marțială a fost valabilă timp de câteva ore, după care a fost anulată de Parlament.
Sindicatele din țară au organizat protestele după ce președintele a anunțat într-o declarație TV că nu va demisiona. La finele săptămânii trecute, partidele de opoziție au încercat demiterea acestuia, dar moțiunea a eșuat în lipsa a cinci voturi.
Yang Kyoung-soo, președintele Confederației Sindicatelor din Comerț: „Președintele face o declarație ignorantă, promițând să lupte împotriva poporului sud-coreean care îi cere demiterea imediată. El trebuie suspendat din funcție, arestat imediat și izolat de societate.”
Opoziția a anunțat că nu va renunța și va organiza sâmbătă un nou vot în Parlament pentru demiterea președintele. Șeful statului spune însă că va luptă până la capăt pentru a-și păstra puterea.
Kim Yong Min, deputat de opoziție: „Noi, partidele de opoziție, am depus în comun a doua moțiune de punere sub acuzare a președintelui Yoon Suk Yeol. Moțiunea stabilește că Yoon a încălcat grav legea și constituția prin declararea ilegală și neconstituțională a legii marțiale și acționând ca lider al unei rebeliuni.”
Criza politică din Coreea de Sud s-a aprofundat după ce pe 3 decembrie președintele a decretat legea marțială și-a acuzat opoziția de acțiuni anti-statale și de colaborarea cu regimul nord-coreean. După doar șase ore, partidele de opoziție, care au majoritate în Parlament, au reușit să anuleze decretul și au cerut demisia președintelui. Potrivit opoziției, șeful statului a recurs la această acțiune extremă din considerente politice, pentru a-și consolida puterea, fără a exista pericole pentru securitatea statului.