Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte luni cu uşile închise pentru a discuta cu privire la situaţia umanitară din Siria după cutremur, pe fondul cererilor tot mai mari de deschidere a unor noi puncte de trecere a frontierei pentru a furniza ajutor spre nord-vestul ţării, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Până acum am eşuat în nord-vestul Siriei”
În cadrul acestei reuniuni private solicitate de Elveţia şi Brazilia, responsabile cu acest dosar, responsabilul umanitar al agenţiei ONU Martin Griffiths, care s-a deplasat pe teren în Turcia şi Siria în acest weekend, va prezenta o evaluare a situaţiei membrilor Consiliului. Dar chiar înainte de această reuniune, mesajul lui a fost clar.
„Până acum am eşuat în nord-vestul Siriei”, a admis el într-un mesaj postat pe Twitter. „Oamenii se simt pe bună dreptate abandonaţi”, văzând că ajutorul umanitar nu soseşte, iar acest eşec „trebuie corectat cât mai curând posibil”.
„Trebuie să deschidem mai multe puncte de trecere şi să aducem ajutoare mai repede”, a adăugat el.
Înainte de cutremurul care a lovit Siria şi Turcia, aproape tot ajutorul umanitar crucial pentru peste patru milioane de oameni care trăiesc în zonele controlate de rebeli din nord-vestul Siriei a fost transportat din Turcia prin punctul de trecere Bab al-Hawa.
Aceasta datorită unui mecanism transfrontalier creat în 2014 printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, contestată de Damasc dar şi de Moscova, membru permanent care are drept de veto şi care a facut lobby în ultimii ani pentru reducerea numărului de puncte de trecere de la patru la unu.
Livrarea ajutoarelor prin Bab al-Hawa, întreruptă de cutremur, a putut fi reluată, dar apelurile pentru deschiderea altor puncte de trecere transfrontaliere sunt în creştere.
„Populaţiile din zonele afectate contează pe noi (...) Trebuie să votăm imediat o rezoluţie care să răspundă apelului ONU de a autoriza deschiderea de noi puncte de trecere transfrontaliere pentru a furniza ajutorul umanitar”, a declarat duminică, potrivit unui comunicat, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, evocând două puncte de trecere suplimentare