Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Companiile industriale din UE solicită reducerea costurilor cu energia pentru a concura cu China şi SUA

Companiile industriale vor ca Uniunea Europeană să scadă costurile cu energia şi povara reglementărilor "Green Deal". Acestea susțin că schimbarea ar ajuta regiunea să rămână competitivă, în condiţiile accelerării tranziţiei energetice, transmite Bloomberg.

Nu mai puțin de 70 de lideri de afaceri şi din industrie, inclusiv Jim Ratcliffe, preşedintele miliardar al gigantului din domeniul chimiei Ineos Group, cer blocului comunitar să introducă "European Industrial Deal" pentru a spori competitivitatea în timpul tranziţiei energetice.

Ei vor, în special, energie mai ieftină, reducerea birocraţiei şi majorarea finanţării pentru tehnologiile ecologice.

Grupul susţine că Europa riscă să piardă în favoarea Chinei şi a Statelor Unite cursa pentru aprovizionarea cu tehnologiile necesare implementării regenerabilelor şi reducerea emisiilor industriale.

Avertismentele vin la câteva luni după ce UE a finalizat reglementările privind diverse sectoare, de la energie la transporturi, pentru ajuta la reducerea emisiilor cu 55% în acest deceniu. Iar acum blocul comunitar are un obiectiv chiar mai ambiţios - reducerea cu 90% a emisiilor până în 2040.

În acelaşi timp, costurile ridicate cu energia şi subvenţiile acordate de China şi Statele Unite au sporit temerile privind viitorul industriei grele din Europa. Efectele se simt în special în Germania, cea mai mare economie europeană, unde sporesc avertismentele că zilele sale ca superputere industrială se apropie de final.

"Europa are dreptate cu obiectivele de reducere a emisiilor, nimeni nu le contestă, dar răspunsul nu este decarbonizarea prin dezindustrializare", a declarat Ratcliffe, într-un interviu, adăugând că în ultimii 15 ani profiturile Ineos au trecut de la Europa la SUA.

Aceasta înseamnă că industria europeană are urgent nevoie de mai mult ajutor, susţin cei 70 de lideri în "Declaraţia de la Anvers", cu ocazia vizitei de marţi a şefului CE, Ursula von der Leyen, şi a premierului belgian, Alexander de Croo, la uzina chimică a BASF din Anvers.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE