Utilizatorii şi companiile din diferite industrii esenţiale din întreaga lume, inclusiv din sectoarele bancar, aeronautic, mass-media şi de sănătate, îşi revin după ”cea mai mare pană informatică” din istorie, ca urmare a unor probleme apărute în sistemul Microsoft Windows cauzate de o actualizare defectuoasă făcută de compania CrowdStrike, transmite EFE, potrivit Agerpres.
Kurtz, fondatorul CrowdStike, a subliniat pe X (Twitter) că ceea ce s-a întâmplat nu a fost un incident de securitate sau un atac cibernetic, ci mai degrabă o problemă izolată pentru care clienţii au primit sprijin pentru a obţine cele mai recente actualizări.
După cum au explicat experţi IT pentru EFE, cea mai recentă actualizare a driverelor Falcon conţinea erori; imediat a ''picat'' Azure, platforma de cloud computing creată de Microsoft pentru a construi, testa, implementa şi administra aplicaţiile şi serviciile utilizând infrastructura sa globală. Asta a provocat apariţia ''ecranelor albastre ale morţii'' care semnalau că în întreaga lume sistemele nu mai funcţionează şi că serverele trebuiau repornite.
Teorii ale conspirației, după cea mai mare pană informatică de la Microsoft
Chiar și după aceste explicații ale experților IT, pe internet au apărut diferite teorii ale conspirației în legătură cu evenimentul care a afectat întregul glob pământesc. Ilustrare a faptului că, în zilele noastre, după un eveniment global urmează aproape sistematic haosul informaţional, notează AFP.
- ”Am citit undeva că al treilea război mondial va fi în principal un război cibernetic”, a scris un utilizator pe platforma X.
”Atacul cibernetic lansat de bancheri”
- Pentru unii, pana informatică nu a fost altceva decât un atac cibernetic lansat de Forumul Economic Mondial, o fundaţie care reuneşte oficiali, şefi de multinaţionale, bancheri, miliardari şi chiar intelectuali şi care se întâlneşte în fiecare an în luxoasa staţiune de schi elveţiană Davos.
Cei care împărtăşesc această teorie falsă se bazează pe un videoclip vechi, disponibil pe site-ul Forumului, care avertizează asupra posibilităţii unui "atac cibernetic care prezintă caracteristici similare cu cele ale coronavirusului".
Videoclipul avertizează că singura modalitate de a opri atacul cibernetic ar fi deconectarea milioanelor de dispozitive vulnerabile de la reţele.
"Motive rău intenţionate
- "Acest lucru ridică problema mai largă a combaterii ştirilor false şi a dezinformării", apreciază Michael Mosser, directorul unui centru de cercetare privind dezinformarea de la Universitatea Texas din Austin.
Mosser adaugă că "nivelul de încredere în sursele fiabile a scăzut atât de mult, încât oamenii sunt mai predispuşi să creadă în teoriile conspiraţiei care <<par a fi adevărate>>, decât în informaţiile faptice".
"Este dificil să combaţi această dezinformare cu explicaţii faptice, deoarece problema este foarte tehnică", spune Mosser.
Să explici că problema provine de la un fişier de sistem configurat greşit şi că o remediere este în curs de desfăşurare poate fi o bună abordare, dar care nu este crezută de cei predispuşi să vadă motive rău intenţionate în spatele erorilor, a adăugat el.
Transportul aerian a fost cel mai afectat sector
Pana informatică de la Microsoft a provocat incidente la înregistrarea pasagerilor, erori în conexiunile la reţea şi în sistemele de informaţii ale companiilor aeriene din întreaga lume, motiv pentru care numeroşi pasageri au rămas la sol ca urmare a modificării masive a mii de zboruri.
În Statele Unite, pana informatică a avut un impact masiv, în special asupra sectorului aviaţiei şi logisticii. Peste 31.000 de zboruri au fost întârziate şi aproximativ 3.600 au fost anulate.
În Europa, mai multe aeroporturi au fost afectate. Este cazul Heathrow din Londra, unul dintre cele mai aglomerate, care a implementat planuri de urgenţă pentru a minimiza impactul asupra călătoriilor.
Șase zboruri au fost anulate și cel puțin zece au avut întârzieri și pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, după avaria majoră care a afectat vineri sistemele IT din întreaga lume.
Aeroporturile din Sydney şi Melbourne, din Australia, au anunţat sâmbătă că sistemele lor informatice au revenit la funcţionarea normală.