Muntele Athos este un centru de credință, istorie și cultură. Biblioteca Mănăstirii Pantokrator păstrează o adevărată comoară: mii de manuscrise din epoca otomană. Bibliotecile înființate cu mai bine de o mie de ani în Athos sunt un depozit valoros de lucrări în mai multe limbi ale acelor vremuri. Istorici și savanți cercetează moștenirea păstrată de-a lungul secolelor pe muntele Athos.
Într-un turn al Mânăstirii Pantokrator, în spatele unei uși de fier, sunt păstrate cu sfințenie cele mai vechi documente bizantine.
Părintele Theophilos, călugăr la Mănăstirea Pantocrator: Aici avem aproximativ 1.300 de documente originale bizantine. Mai multe nu există nicăieri. Sunt cele mai vechi documente otomane, de dinaintea căderii Constantinopolului, care se păstrează în mănăstirile Muntelui Athos, de la sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul secolului XV.
În 1430, Athosul a intrat sub dominația Imperiului Otoman. Totuși, sultanii au oferit o anumită autonomie și niciun musulman nu avea dreptul să calce pe Muntele Sfânt, cu excepția unui ofițer care asigura relațiile diplomatice între sultan și conducerea comunității monahale de pe Athos.
Yiannis Niehoff-Panagiotidis, savant specializat în cultura și literatura bizantină: Ciudat este că sultanii au păstrat Muntele Athos ca ultima rămășiță a Bizanțului. Muntele Athos a fost semi-independent și sultanii nu s-au atins de el, nici măcar nu au fost ținute trupe aici. Sultanii au dus pe munte cel mult un reprezentant local care stătea la centrul administrativ al comunității Karyes și sorbea ceai. Intervenție militară nu a existat pe muntele Athos.
Anastasios Nikopoulos, colaborator științific al Universității Libere din Berlin: Ordinele semnate de sultan pe care le-am văzut, hotărârile judecătorești ale imperiului otoman arată că mica democrație a călugărilor a fost capabilă să câștige respectul tuturor puterilor cuceritoare din regiune. Și asta pentru că Muntele Athos a fost văzut ca un leagăn al păcii, culturii, hrănind valorile universale ale civilizației în care popoarele și civilizațiile coexistau pașnic.
Pe Muntele Athos se află 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mai multe chilii în care trăiesc mai mult de 1.500 de călugări ortodocși.