Comisia Europeană a lansat o serie de iniţiative pentru a evita ca tehnologiile sale sensibile să ajungă în mâinile unor puteri concurente la nivel mondial, precum China. Potrivit France Presse, prin aceste inițiative, executivul comunitar vrea să protejeze mai bine interesele economice ale Uniunii Europene.
Europenii vor să evite fuga de know-how în domeniul anumitor tehnologii de vârf către terțe țări
Pachetul propus de Comisia Europeană va conţine cinci iniţiative, printre care întărirea mecanismului de control al investiţiilor străine în Europa, care a intrat în vigoare la sfârşitul lui 2020, dar care trebuie să acţioneze într-o manieră mai coordonată.
Executivul comunitar doreşte să examineze riscurile investiţiilor europene în ţările terţe, în mod special fuga de know-how în domeniul anumitor tehnologii de vârf, pentru a stabili dacă sunt necesare măsuri de atenuare.
UE vrea să evite în mod special fuga de know-how, în domeniul anumitor tehnologii de vârf create de europeni, către terțe țări
Comisia Europeană vrea să securizeze domenii ca producția de semiconductori și inteligența artificială
De asemenea, Comisia va popune o mai bună coordonare a controalelor la exporturilor, mijloace pentru a promova cercetarea şi dezvoltarea de tehnologii cu dublă utilizare (civilă şi militară) precum şi măsuri vizând întărirea securităţii cercetării.
În luna octombrie a anului trecut, Uniunea Europeană a dezvăluit o listă de patru sectoare strategice care ar urma să fie protejate cu prioritate: producția de semiconductori, cercetările în domeniul inteligenţei artificiale, informatică cuantică şi biotehnologiile.
Patru sectoare strategice ale UE ar urma să fie protejate cu prioritate: producția de semiconductori, cercetările în domeniul inteligenţei artificiale, informatica cuantică şi biotehnologiile.
Europa încearcă să realizeze un echilibru delicat între o mai bună protecţie a intereselor sale economice şi reducerea riscurilor pe care le poate presupune concurența cu Beijingul, dar fără să renunţe la relaţiile economice cu piața chineză considerate o piaţă- cheie pentru companiile europene. De asemenea, Bruxelles-ul vrea să îşi găsească propria sa poziţie în raport cu Beijingul, în pofida presiunilor exercitate de SUA în favoarea adoptării unei linii mai dure față de autoritățile chineze.