Comisia Europeană critică dur proiectul pensiilor speciale adoptat de Guvernul Ciucă, despre care spune că nu respectă jalonul din PNRR.
Executivul de la Bruxelles avertizează partidele aflate la guvernare în România să nu voteze draftul de act normativ în forma actuală, cerând să fie modificat masiv.
Euronews România a obținut scrisoarea Comisiei Europene transmisă liderilor politici de la București.
Criticile sunt extrem de dure la adrea proiecutlui de lege. În ultimele doua luni și jumatate spune negru pe alb Comisia în scrisoarea trimisă Guvernului că acest proiect nu îndpelinește cerințele din PNRR acele condiții care se referă la reducerea cheltulilor cu aceste pensii speciale.
Cum motivează Comisia Europeană decizia
”Ar avea ca rezultat doar economii foarte limitate, nu abordează sustenabilitatea fiscală și echitatea”, se arată în scrisoare, cu alte cuvinte discrepanțele uriașe rămân foarte mari în continuare.
”Recomandăm cu tărie să nu se avanseze cu adoptarea noii legislații executivul de la Bruxelles cere să fie amendat proiectul de lege să se țină cont de recomandările făcute de Banca Mondială pentru că mai arată Comisia Europeană, acest proiect prevede în continuare perioade substanțial mai mici de cotizație pentru pensionarii speciali în condițiile în care pensionari normali trebuie să cotizeze până la 35 de ani.
”Analiza arată în mod clar că actualul proiect de lege care reglementează pensiile speciale (inclusiv pensiile militare) ar avea ca rezultat doar economii foarte limitate și nu ar aborda suficient sustenabilitatea fiscală și, în special, echitatea. În plus, nu îmbunătățește decât în mică măsură caracterul contributiv al sistemului. Prin urmare, evaluarea noastră preliminară este că, în forma sa actuală, proiectul de legislație nu îndeplinește cerințele din anexa CID.
Pe baza acestui fapt, recomandăm cu tărie să nu se avanseze cu adoptarea noii legislații în Parlament și, în schimb, să se reflecteze cu atenție asupra unor posibile amendamente pentru a integra rezultatele evaluării de impact a Băncii Mondiale (inclusiv opțiunile alternative de reformă) pentru a asigura alinierea la anexa CID.”, se arată în scrisoarea transmisă de Comisia Europeană.
În legătură cu pensiile militare propunerile din proiect, spune CE nu ar avea aproape niciun impact asupra reducerilor cheltuielilor cu pensiile și mai precizează Comisia, pensiile militare sunt pensii speciale, nu așa cum spune guvernul de la București, că acestea nu ar fi pensii speciale.
Și despre pensiile magistraților au o observație cei de la Bruxelles. Aceștia recomand creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați, reducerea cuantumului pensiilor. Acestea sunt cele mai mari din sistemul din România, pensia media a unui magistrat este de 21 de mii de lei pe lună.