A fost cod roșu de ploi torențiale și grindină în Capitală. În urma unei furtuni, care a durat 40 de minute, mai multe străzi și imobile au fost inundate, iar un copac a căzut peste o mașină.
Bucureștenii au primit și două mesaje Ro-Alert prin care erau atenționați să evite deplasările și să se adăpostească. Același mesaj a fost emis și pe panourile electronice stradale. Avertizarea a fost valabilă până la ora 18:30. Cantitățile de apă acumulate au fost în doar jumătate de oră și de 40 de litri pe metru pătrat. Alte zeci de județe din țară se află sub cod galben de vijelii până mâine la ora 22:00.
UPDATE 18.34.
Oamenii s-au adăpostit în stațiile de metrou. Pe străzile inundate, mașinile au înaintat cu greu.
UPDATE 18.05.
Având în vedere avertizările meteorologice emise de către Administrația Națională de Meteorologie astăzi, 31.05.2021, respectiv Cod Roșu și Cod Portocaliu pentru Municipiul București, care previzionează ploi în cantitate de 35 l/mp și izolat 35-40 l/mp, este posibil să se înregistreze acumulări de apă în principal în zonele depresionare ale orașului.
Compania Apa Nova, furnizorul de servicii de apă și canalizare pentru Municipiul București, este pregătită să intervină cu 13 hidrocurățitoare, 27 autoutilitare, 21 echipamente de pompare și un personal format din 120 specialiști.
Echipele sunt amplasate preventiv în teren în zonele cu potențial risc de acumulare.
De asemenea, Apa Nova colaborează în toată această perioadă cu Poliția Rutieră, Administrația Străzilor și Societatea de Transport București, în scopul minimizării impactului evenimentului pluviometric asupra locuitorilor Capitalei.
Știrea inițială
Capitala se află sub cod roșu de ploi torențiale până la 18.30. În jumătatea de est a Bucureștiului, vor fi ploi abundente, ce vor acumula 35 l/mp, iar în ultima jumătate de oră s-au acumulat izolat 35-40 l/mp.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată care vizează 28 de judeţe şi municipiul Bucureşti şi este valabilă pe parcursul zilei de marţi.
Potrivit meteorologilor, până la ora 22:00, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, sud-vestul Transilvaniei şi local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55 - 75 km/h) şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20 - 30 de litri/mp şi izolat 40 de litri/mp.
Astfel de manifestări vor fi pe arii restrânse şi în restul teritoriului.